TUKANG MENGARUT KATA

My photo
sungai buloh, selangor, Malaysia
kau berkata, kau bercerita seolah-olah kau yang berada dalam tapak kasut si tukang merasa. kalau makan sayur peria, kau yang rasa pahit. kalau makan gula gula, kau yang rasa manis. semuanya berkisar tentang konsep kehidupan.

September 18, 2010

Buku dan Trial STPM !



Haa ! Nampak neh terang-terangan ta paya lagi dah na suluh guna torchlight bagai . 
JADUAL PEPERIKSAAN PERCUBAAN STPM TAHUN 2010
Mahu aku rasa bagai dah na tercabut urat ,saraf segala daripada diri aku yang cukup cumel neh .*cumel ke ?* HAHA .
   
Ukee . Memang aku dah rasa separuh GILA . 
Yela , cuba laa fikir mana dengan nak raya , jumpa sanak saudara semua . Hahh ! Memang harapan laa cik nur liyana neh na ngadap buku . Ngadap inche mukabuku ada laa atau lebih sinonim di sebut fesbuk *perosak kata* Ehee~
Bukan aku ta sedar tarikh 23 sept. tuh makin dekat . Bukan aku ta sedar stpm yang real makin menjejak . Bukan aku ta sedar ini ini penentu masa depan aku . Bukan aku ta amik kesah . I do care .
Tapi .....
Ntah kenapa semakin hari semakin aku rasa perasaan yang menyelinap dalam diri aku ini seolah aku sudah tiada semangat untuk belajar . Atau mungkin untuk menyambung pengajian aku .
Aku serasa semacam malasmalas untuk buka segala macam buku tebaltebal bak berat beras 10kilo tuh . Sungguh !
AKU TAK TIPU !!


Berat betul aku rasa nak menelaah segala bagai pelajaran yang sedang enak beratur di garisan garisan masa hadapan itu .
Aku kepingin untuk belajar di universiti seperti mahasiswa mahasiswi lain , tapi kalau macam ini laa sikap aku ...
Hmm . Layak kah aku ?
LAYAK KAH ?
Memang bagai persoalan di minda aku neh tahu . Ntah bila baru aku akan study sepenuh jiwa . Sepenuh rasa .
Betul . Aku sendiri pun ta tahu jawapan . Haruslah , aku kena pulih balik semangat aku . Aku na berjaya dalam hidup aku . Punya kehidupan seperti manusia lain yang punya hidup senang dan kerja bagusbagus itu .
Ye !
Aku mahu itu sebenarnya .
Aku kena ada semangat balik neh .
Nur Liyana !





p/s : Eyh ! Encik boyfiend na datang uma saya laa ahad neh . Hee . SUKA ! Rindu awak tahu . C ya soon . (*_*)






September 15, 2010

Ini cerita hari raya saya .


1 SYAWAL


Kebiasaaan . Ntah kenapa syawal kali ini aku semacam tader rasa . Aku ta rasa semangat raya itu dalam diri aku . Pagi pun aku bangun dalam pukul 8 lebih macam tuh laa . Sambil maseh memeluk bearbear gemok , termenung merenung ceiling bilik . Hmm . *melepas nafas berat* . Dengan gaya habis mamai lagi aku bukak wardrobe cari kurung moden hitam aku . Wahh ! Baru semangat tengok kaler baju aku yang hitam tuh . Haha (: Malas-malas aku jalan na g iron baju . On suis iron . Dengan rasa penuh kaseh sayang aku gosok baju , kain , selendang . Memang laa ! Gaya pakai aku serba hitam raya tahun ini . Ntah . Aku sangat beriye-iye laa cakap ngan mak , Adik na raya tahun neh pakai baju hitam . mak ngan abah aku awal-awal pagi lagi dah siap . Kakak aku ? ntah , Aku ta tahu . Malas laa na amek tahu . Dia dah besar pandai laa urus hari dia sendiri . Lepas mandi , siap-siap ala kadar .

Tanpa memakai selendang baru aku tuh . Aku ngan kakak aku g rumah nenek belah mak yang jarak hanya beberapa depa tangan aku neh jeh . Haha . Nenek , atok ngan pacek mat aku . Eyh ! anak bini dia tader . Hahh ! Bagos laa . Ade un buat saket hati aku jeh . *raya un aku stil otak jaat lagi* Ahh ! lantak laa . Bini pacek aku tuh yang berlagak cari pasal . Sape suruh . Pegi laa kau . hee . Aku tengok nenek aku ngah makan ketupat rendang bagai . Aku ngan akak aku pun makan laa sekali . Sedapnyer rendang nenek aku tahu . Pehh ! Terangkat laa .
Dah abes makan , minum di pagi raya .
Aku salam atok nenek , pacek aku . Maaf-maaf segala .
Ish ! cehh . Ta dapat duet raya un . *nenek aku kata esok dia bagi*  pacek aku ? Huhh . kedekot anak buah 2 orang neh pun tanak bagi . Taper2 . Naty anak cik mat dah besar . Tanak adik bagi duet raya kat dorang . Keh keh . 

Eyh ! mak aku call laa plax . Cakap , abah aku ajak g uma pak uda(abang abah aku) . Wahh . Raya sana best-best . Sedara mara dorang ramai . Gempak oh ! Kumpul kat uma tok mat . Huu . Semua sakan baju lip lap lip lap . mata kaler-kaler .Aku gak yang simple jeh un . hee 
Saket perut laa . Macam-macam makan . Kueh raya cik kika sedap laa . na dekat suku balang aku tibai . Haha . Bia laa dah nama un hari raya kan . kan ??

2 SYAWAL
Abah aku cakap hari neh balik kampung kat johor . Yeay ! suka neh  yela bukan selalu dah aku balik sana sejak arwah atok dan nenek aku meninggal dunia . Jarang-jarang dah . Yang tinggal pun adik beradik abah aku yang merangkap pacekpacek macekmacek aku .
Aku siap kali neh boleh laa santek sikit dara semalam . Cehh ! *perasan*
Aku pakai kurung cotton pink2 lagi tahu . Haha . Pukul 8-9 camtuh laa baru gerak . adehh . Lambat plax na sampai . Nasib ta berapa na jam jalan tuh . Hmm . terus g uma cik ana aku . Semua memang dah kumpul uma dia . Pak long , Pak usu . Pak ngah ? ntah . pak tam ? terengganu(rumah baru dia) .
Lepas salam-salam semua . Aku dok kat meja makan . Haha . Apa2 ? Ye . Aku memang suka makaan time raya cenggini . Aku amek pinggan sendiri , makan apa ada . Dah biasa . Ada ketupat biasa+palas , lepat(lontong) , rendang , opor ayam dan sayur goreng jawa tuh . Sedap weh ! Bertambah aku makan . Hee .

Dalam kul 3 lebih abah ajak g kampung . Na ziarah pusara arwah atok dan nenek .*sedih*
Pak long aku ajak g raya sekali . Ukee ahh . Aku ikut jeh . Tapi cik ana aku suh makan tengah hari dulu . Gilo ! Perut aku na meletup dah kot . Tapi raya punya pasal aku makan laa jugak .

MENU MAKAN TENGAHHARI RUMAH CIK ANA
nasi putih
asam pedas ikan mayong
ikan kembung goreng
sayur chap chai
air buah campur

Saya sangat kenyang laa . pheww .
Then . Siap na g uma kampung + beraya . Family aku dah gerak dulu sebab na g kubur dulu . Mereka-mereka dah g pagi raya semalam . Hmm . Penad laa g beraya neh . Banyak rumah , aku pun banyak cuci mata . Hehe *gatai* bia laa . Bukan selalu . 
Haa . Nostalgia raya yang aku rasa aku ta kan lupa . Haha *gelak gila* Sampai rumah ketiga kot pak long aku tetiba terpandang capal dia sebelah lain sebelah lain . Ahaha . Neh baru true raya sakan . G beraya sampai ta tertukar kasut sendiri . Keh keh . Abes semua anak beranak gelak kan pak long aku . Ish . Kesian plax sama dia . Hee . Dah ta pasal-pasal patah balik uma tadi . G amek capal pak long . Haha . Pak long aku neh pun . Apa laa yang dia ingatnye .

Dah Na malam pun . Pergi balik uma cik ana . Haa . Sudah . Dia buat laksa johor plax . Pebret saya laa ! Yes . SUKA . Ehee ~ [^_^] . Aku dah sengih neh . Terima kasih cik ana . Suka betul tahu cik ana aku neh masak-masak . Dah laa sedap . Dan terima kasih juga kat mak usu dan mak ani yang turut bersama-sama masak laksa johor tuh . Ehm , lupa kot na amek gambar . Kalau ta boleh aku share kat blog terchenta aku neh . HEE ~










September 10, 2010

Selamat Hari Raya Yang ke 9belas Buat Diri Aku .

Assalamualaikum . Yeah ! selamat hari raya yang ke 9belas buat diri aku . Manusia lain ? Aku ta tahu laa umor kalian kot kurang dari umor aku ke kan , kot lebih sikit , lebih banyak dari umo aku ke kan . Hahaha . SELAMAT HARI RAYA buad semua .

Hishh . Bila tiba jeh hari raya ke hari-hari yang sekutu dengan nya , baru laa kot aku rasa manusia-manusia yang selama neh macam lagak so called "kawan" dalam hidup aku muncul balik . tett tett . Fon b'bunyi . Ada mesej laa . *tapi tader laa fon aku gaya bunyi tett tett macam tuh* . Up sikit . Haha . Lagu apa eyh ? Aku lupa . Yang pasti ringtone orang call aku lagu DENDANG PERANTAU tahu . Gila semangat raya . Ahaa . 

Haa , galak na wish raya bagai kat aku . Eyh aku hargai laa . Terima kasih kalian yang minta maaf , ta minta maaf , yang buad selamber bajet perasan hot semua . Aku maaf kan korang . Hee . (:
Jangan fikir kamu-kamu bagus tahu . Sama jeh time raya-raya neh . Hahaa . Haa , so aku pun dengan rajin dan penuh ikhlas lagi merendah diri na wish SELAMAT HARI RAYA juga kat korang-korang semua . Salam maaf-maaf kalian . Aku tahu aku banyak buat salah KOTT . *kot di tekan kan ye* hahaha . Aku tahu laa kadang-kadang mulut aku neh macam haram jeh kan . Aku minta maaf lerr sangat-sangat . Ta sengaja . Sumpah weh ! hee . Korang-korang maafkan aku ta neh ?

Dah-dah . Aku na tidur . Esok pagi-pagi na bangun salam mak abah akak atok nenek . Adik na minta maaf neh . Agak-agak tahun neh dapat duet raya lagi ta ? Hahaha . Eyh , ta sabar plax na pakai baju kaler hitam tuh .  Mahu ta suka , boleh tersama kaler dengan sayang aku plax . keh keh . *kebetulan tahu* Kita memang ada jodoh neh sayang . Wahahaha . *gedix* =.=

p/s : pacek-pacek , macek-macek ! adik na duet raya neh . Bagi lerr banyak sikit , adik dah tahu pegang duet . keh keh . (:


September 9, 2010

Terima Kasih . Kau . ENCIK H (bukan nama sebenar)

Ya .
Aku dah lama nak cakap .
Tapi baru sekarang terluah termuntah
dari mulut ke tangan yang menaip .
Sekarang .
Ini .
TERIMA KASIH ,sangat-sangat !
Buat kau ENCIK H .
Kerana dengan berlagak dan angkuhnya ,
kau .
Ya , kau !
Dah berjaya DELETE aku dari buddy list kau .
TERIMA KASIH .
sekali lagi .

Aku ta kisah . 
Dan mungkin aku dah faham . 
Itu yang kau nak kan ?
Harapan aku ?
Aku rasa kau ta pernah fikir .
Penat aku ?
Kau ta pernah kisah .
Fikir aku ?
Kau bukan lagi BESTFRIEND aku lagi .
Lagaknya !
p/s : ini bukan post raya . dah ada pengumuman dari pacek penyimpan mohor-mohor besar diraja . Baru mungkin aku coret curut .

September 8, 2010

lyric Perfect Two by Auburn .

[Verse 1:]
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

[B-Sec:]
Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause your the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause you are the one for me (for me) 
And I'm the one for you for you (for you)
You take the both of us (of us) 
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

[Verse 2:]
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages

You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together

[B-Sec:]
Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me (for me) 
And I'm the one for you (for you) 
You take the both of us (of us) 
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

[Bridge:]
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya

I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle

[B-Sec 1/2:]
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me (for me) 
And I'm the one for you (for you) 
You take the both of us (of us) 
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two 


p/s : specially dedicated dis song to my LOVE . Sayang shafiq , iloveyou .
keh keh *gaya gedix kot* taper laa . aku SUKA lagu neh sangat-sangat . dats why belog ku neh pun aku letak lagu neh . (:

September 7, 2010

Shopping Raya bersama Cik Effa , Cik Kika dan Macek-macek Chenta Hati .

Ehee . Alhamdulillah . Lastly dapat gak aku spend time masa sabtu lepas bersopink galak bersama mereka-mereka . Best kot . Duet pun mengalir laju jeh weh . Haha . Tuh laa aku neh main tibai beli jeh apa ku na . Nasib tambang balik akak aku sapot . Keh keh . Tengs you very much Cik Effa . 

Sebenarnya dah dua hari aku na buat post benda neh . Tapi di sebabkan kemalasan melampau di tambah dengan kondisi mata mengantok . Terbantut niat murni saya ini . haha . Merepek merepek . Lalala~


Buad cik kikien , cik sue , cik intan , dan super kembar . tengs yaa teman saya sopink . Penad ta ? tapi bes kan . Haha . Pagi kol 11 da gerak . Adalah dekat setengah jam tunggu pacek bus yang merangkap pakwe angkat cik ekin tuh . Wahaha . Dengan dekat setengah jam lagi na sampai destinasi di tuju . Sabar jeh wahai hati . Sampai Chow Kit kitorang turun . Ahaa . Saja na suruh dorang semua turun sini, sebab na ajak jalan kaki sampai Maju Junction,Sogo,Jalan TAR,Jalan Masjid India . Haa , baru nama sopink . Penad sikit berjalan , walau puasa kan , kan . Beli barang ta berapa lagi , gambar da setengah memory kot . Taper aku SUKA . Sayang sangat-sangat momen terhevad sama korang tahu . Adehh . Ramainya laa manusia-manusia . Sampai kami-kami na gerak pun payah . Crowd ! Tengah jalan-jalan , datin quya col , tanya kat mana . Tahu , da plan ingat na buka sama . Tapi ta pun coz mahu naek gila na patah balik . Geng dia kat utara , kitorang kat selatan . Ta sanggup na patah balik . hee . Macam-macam tahu aku beli . Baju kurung ,rantai , hairclip , shawl , headphone +++.

Sekali tengok jam , dah pukul 5.30 weh . Cepat-cepat booking meja kat Station Kopitiam , Semua House . Aku rasa ada laa lepak situ sampai dua jam . Ta larat dah na jalan , muka semua tunggu na buka jeh . Ta leh bla . Cik ekin dengan Cik Bieha siap tidur kat situ . Haha . Kesian . hee . Aku , Cik Effa dengan Cik Kika meng'snap' foto jeh . Yela daripada tunggu masa berbuka kan . Tuh laa aktiviti macam best . Dah siap-siap order . Ta sabar neh na buka . *macam budak kecik plax *

Hmm . Adehh penad dah laa na type panjang-panjang . Jeng3 . Neh laa na share moment-moment kami bersama .


Muka ceria ,pagi sebelum na gerak (:
saya , Cik Effa , Cik Kika . Eyh , terselit plax foto aku kat mana neh eyy ? lupa plax .



Bila dah sampai , neh laa dia aku dengan macek-macek chenta hati . Jalan , survey . Mana best . Kitorang beli . Agak-agak na diskaun lebih . Siap ngorat-ngorat cik abang yang jual segala bagai benda tuh . Haha . *aku ta buad* Cehh ! Macam ye jeh . Tengok , lawa ta selendang yang aku dah beli tuh ? 
1.saya bersama shawl pilihan hati
2.cik intan dan cik biela tangah tawar menawar
3.Cik biela tengah try-try
4.saya dan cik sue *kami munk muka camera *




Aku memang sayang korang laa . Aku suka sangat-sangat time snap foto-foto neh dengan korang . Happy gila tahu . Kadang-kadang terfikir bila kita semua dah besar , macam mana laa nak hang camni lagi kan . Kita gelak-gelak . Gurau-gurau . Saya sayang kawan-kawan saya . (:
kat maju junction .


mereka ini macek-macek chenta hati saya . cumel kan foto kami . teehee ~



Time neh da na dekat petang , na dekat buka pun . Mahu kaki semua rasa bagai na tercabut kot . Haha . Lepas sorang-sorang pilih barang . Tader size laa , Ta berkenan laa . Haha . 





Tadaa . Time neh lagi tinggal berapa puluh minit jeh pun na buka . Perut memang dah buat bunyi gaya muzik ape pun aku ta tahu dah weh . haha . Muka ingat na buka jeh semua . hee . 






Eyh . Makanan dah sampai laa . Yummy! yummy ! Mata semua dah lekat kat meja jeh hadap makanan neh semua . Sabar-sabar .



Wahaha . Dan neh plax muka cik tuan punya belog yang dah ta saba na mengisi perut dengan spicy ginger beef rice + tropical mixed fruit juice . Sedap weh .




p/s : sekarang aku cuma tunggu na raya jeh . Selamat hari raya ! na duet raya ?? hehehh .





September 6, 2010

Aku Rindu Dia .

Entah laa . Tetiba aku rasa aku rindu kat dia .
Sangat-sangat tahu tak .
Aku tak tahu kenapa tetiba ada gap antara kami .
Aku rindu na borak dengan dia .
Aku rindu na text dengan dia .
Dulu dia laa yang selalu buat aku gelak .
Memang . 
Aku selalu gelak-gelak kalau borak dengan dia .
Sebab ,
Kepala dia best ! 
Ta ramai laa member aku yang macam dia .
Aku berani cakap memang dia sorang jeh .
OTAK GILER+SEWEL .
Tahap bombastik .
Tapi sekarang dia dah tader .
Macam da hilang .
Aku pun ta tahu kenapa .
Salah aku ke ?
Seingat aku , aku tader pun saketkan hati dia .
Dia pun dah tader text aku langsung-langsung .
Aku ingat lagi sengal dia .
Kalau maki orang adehh ! Saba jela .
Dia munk suka buat keje ikut suka kepala dia jeh .
Weh ! KAU . AKU RINDU KAU TAHU TA . ngex .
Kalau laa kau baca ini .
Harap kau dapat rasa aku tulis neh KHAS untuk kau .
Sebab aku rindu kat kau .
Aku rindu na dengar cerita kau .
Aku rindu na sengal-sengal ngan kau 
Aku rindu nak nasihat kau .
Taper laa mungkin kau sibuk .
Mungkin kau dah lupa kat aku .
Tapi .
Aku na kau tahu .
Aku tak kan pernah lupa kat kau .


p/s : raya na dekat dah . aku nak mintak maaf sangat dengan kau kalau aku yang salah . mungkin aku ta perasan . tapi kenapa tetiba kau hilang ? macam tuh jeh . kau merajok dengan aku ke ? bukan kau heartless ke ? ntah laa . 

Bengang tahap dewa .

Aku memang sepanjang hari neh rasa bengang tahap dewa , tahap tera giga sudah tahu . Aku siyez neh ! Ntah laa rasa macam na caci maki carut mencarut pun ada . Kan dah buad kurang pahala puasa aku jeh kan . Ahh ! Tension laa aku . Sudah . Aku da malas na fikir-fikir lagi . Dan aku pun tatao ape dah yang aku mengarut . Apa yang aku cakap .Aku kadang-kadang rasa macam orang keliling aku neh pura-pura dengan aku . Apa kau susah sangat ke na terus terang dengan aku ? hahh ! Kalau dah ta suka aku tuh cakap depan-depan . Ta payah kau kau semua na berlagak nice , gaya ala habis sopan sama aku . Ingat aku teringin na tengok kau macam tuh ? Sikit pun ta laa weh . Ta batak nye aku . Kau boleh bla laa . *betul tahu !*

Ye laa . sumpah aku rasa na marah jeh . Asal beliau-beliau na sibuk hal aku ? Suka aku laa na buat apa pun . Diri aku .As long as aku ta kacau orang lain . Cukup . Lagi pun aku da 9teen . Aku tahu apa yang aku buad . Sudah laa weh . Lepas neh kalau kamu-kamu na cakap apa-apa pasal aku , cakap laa . Aku dah ta kisah . Aku dah malas na amik tahu . Aku dah malas na bercakap lagi . Aku menyampah bila orang-orang asyik na salah kan aku . Asyik nampak apa yang aku buad tuh semua ta betul . Apahal ? Dah ini hidup aku , pergi m***** laa ! Ingat aku na dengar kutuk keji caci maki kamu-kamu tuh ? Sory laa babe . Dah kebal . Dah ta heran da ayat-ayat kamu-kamu tuh . Na aku bagi kau makan ayat aku ke ? Dah lama ku ta muntah ayat haram sial kat manusia-manusia durjana neh . Dah lama banyak benda aku simpan dalam hati jeh . Aku kadang-kadang dah rasa malas na cakap-cakap macam dulu lagi . Aku tahu ada yang fikir aku dah lain . Suka hati aku laa . Diri aku ! Kau na kata mulut aku macam haram ? Mulut longkang ? Tuh kau punya pasal . Aku tanak amik kesah pun . Penat dah aku na jaga hati orang neh . Tapi ada ke orang na jaga hati aku ? Sebab tuh aku jadi macam neh . Sebab tuh kadang-kadang aku bila bercakap ikut pakai otak , jiwa aku jeh . Sebab bila orang-orang cakap . Ada kau orang sedar sakitkan jiwa aku ? Lantak laa weh . Malas dah .

p/s : kau orang ta suka . boleh berambus . =.= 

September 4, 2010

Rasa Jiwa . Lain .

Entah .
Kenapa aku rasa jiwa hati semacam kosong hari ini .
Beku ! Tanpa sekelumit rasa .

Ya .
Aku tidak main-main .
Aku tidak dusta .
Aku tidak pura-pura .
Aku tidak tipu .

Mungkin .
Rasa jiwa aku telah mati .
Mungkin .
Riak hati aku telah mati .
Mungkin .
Ruang hati aku telah pergi .

Entah .
Aku tidak tahu .
dan 
Tidak juga mengerti .
dan 
Seakan tidak faham .

Yang pasti ,
aku tahu rasa jiwa hati aku lain .
Sudah lain . 



p/s : rasa hati aku bila kala ini . lain . tapi aku yakin masih ada rasa sama "rasa jiwa" aku . 


September 3, 2010

30 Perkara Perempuan Tak Sempat Bagitahu Lelaki

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.


p/s : di copy paste daripada cik mas mona/facebook .