TUKANG MENGARUT KATA

My photo
sungai buloh, selangor, Malaysia
kau berkata, kau bercerita seolah-olah kau yang berada dalam tapak kasut si tukang merasa. kalau makan sayur peria, kau yang rasa pahit. kalau makan gula gula, kau yang rasa manis. semuanya berkisar tentang konsep kehidupan.

April 28, 2011

eii ! makkk , apa tuh ?

Ahahh . Mood nak menaip dah datang . Yeah ! Harus lahh aku suka kan . Kalau tak memang sepi memanjang jeh tak berupdate segala . Orang lain tuh sehari sampai empat lima kali entri baru . Aku ? Huhh . Nak buat satu pun berjam . Hahaha . Weh , neh aku nak share satu benda . Yela , kang kalau aku tak cerita kat mana mana rugi plax lahh kan kott aku terlupa ke naty . Dah tak boleh aku nak ingat pasal benda tuh lagi . Almaklumlahh aku neh kan suka buat buat lupa . Hehh ! 

Nak tahu tak hari tuh kan aku tetiba lahh plax datang mood rajin konon lahh neh nak kemas kemas dapur lebih hangat dari biasa . Cehwahh . Bukan nak kata aku tak selalu mengemas neh . Selalu , hari hari lagi , tapi ntah kenapa hari tuh tahap kerajinan aku tuh ala ala impak maksima gitu . Hahaha . Tengah sedap sedap lahh neh aku basuh pinggan segala , kemas , cuci cuci sinki tuh kan . Sekali . Hahh . Hambek kau . Kau nak tahu aku jumpa apa ? Pehh . Mau pucat ahh muka aku kat situ . Hishh . Memang sepantas kilat lahh kan aku jerit pekik macam jumpa anak dinosour jeh dah . Makk ! Tolong adik makk . Apa tuh mak . Eii ! Geli geli . Neh , neh . Aku jumpa binatang neh elok jeh dok bertenggek kat tepi sinki dapur rumah mak abah aku tuh haa .

Fuhh . Dah lahh aku neh masuk kategori penggeli tengok binatang pelik pelik neh . Nak plax seumur hidup aku lahh kan aku memang tak pernah jumpa natang neh wehh . Kesian plax kat aku . Hahaha . Bila mak aku datang kat aku , time tuh jangan cakap lahh . Muka aku memang dah keluar aura nak nangis lahh sebab aku geli campur takut . Bila aku ingat balik dah macam lawak plax aku rasa . Yela , kalau natang tuh besar gajah kott yela kan aku nak takut pucat segala . Neh kecik jeh haa , ada lahh besar ibu jari aku . Tapi nak buat macam mana harap jeh duduk kat kawasan kampung tapi bila jumpa binatang macam neh . Haihh . Sumpah lahh aku geli . Aku takut . Aku cakap lahh kat mak aku , amende tuh ? Pacat ke mak ? Ehehh , Mak aku boleh gelak lagi kat aku . Mak aku kata tuh lintah bulan lahh dik . Lepas tuh kan , aku tengok mak aku rilex jeh pergi amek surat khabar nak guna buat buang lintah bulan tuh . Eii . Geli geli geli . Mak aku pun pelik camne lintah tuh boleh ada kat dalam rumah neh haa . Selama neh tak pernah lahh plax jumpa kan . Taper lahh mungkin si lintah tuh nak menumpang jap kat rumah aku . Hehehe . Kau cuba bayangkan kalau aku tak perasan ada si lintah tuh kat tepi sinki tuh . Sekali dia melekat kat tangan aku . Waaa ! Aku rasa mau aku jerit kuatkuat sampai bergegar satu sungai buloh . Hahaha . Dasat tak dasat aku neh . Baru jumpa lintah bulan , agak agak kalau bawak aku masuk hutan neh . Mau aku pengsan jumpa binatang pelik pelik . Hahaha . Ketawa guling guling untuk diri sendiri . (:

April 24, 2011

tak dapat berenam , berdua pun jadi lahh

Heyy korang . Mata aku dah penat sebenarnya neh . Kaki tangan aku pun lenguh semacam jeh . Nak kata aku pi mencangkul tanah ke panjat gunung ke membajak sawah ke haper ke memang jauh sekali lahh kan . Memang tak lahh nak tengok aku buat segala benda tuh . Hahaha . Tapi ntah pasal apa lahh badan aku sakit sakit semacam jeh . Nak kata aku main hujan petang tadi pun memang jauh sekali . Setakat kena tempias hujan sebab duduk berdua dengan dia tuh ada lahh . Tuh lahh saja lahh konon nak feeling romantic duduk berdua dengan dia depan rumah sambil menikmati hujan lebat . Borak borak manja gitu . Hahh . Tak sesuai . Siap bercamwhoring segala lagi taw . Sweet doe . 

Haa , dah dah . Jangan nak ingat aku berdua duaan dengan berlainan jantina plax . Tader makna . Aku berdua duaan di depan rumah dengan cik ekin lahh . Yela , siang tadi kan aku pergi bertandang kat rumah dia sebab nak settle hal contest tuh . Alhamdulillah , dah siap pilih pemenang . Tinggal nak beli hadiah jeh . Naty pasal hadiah apa tuh kitorang publish eyy . Mana sempat nak buat segala benda dalam masa satu hari kan . Oke , tadi kan aku ada cakap nak share gambar chocolate cake yang cik ekin buat special untuk aku tuh kan . Hehehe . Sedap taw . Dia siap tapawkan lagi untuk aku . Dah balik rumah tadi pun aku makan lagi chocolate cake dia . Hee . Ekin , sayang lebih kat kau . (:

Tengok tuh . Chocolate cake dia ada warna warni . Dia letak smarties lagi taw . Tapi yang paling tak boleh blaa ada ke ekin boleh kata kat aku masa dia dah siap letak smarties tuh semua dia teringat kat satu shawl aku yang ada dot dot macam smarties neh jugak . Warna warni gitu . Cehh ! Kurang asam punya ekin ada plax nak sama kan shawl aku dengan smarties chocolate cake dia . Hahaha
Seronok jeh taw bila dapat spent time sama sama . Walaupun tak cukup kuota geng kitorang yang sampai enam orang tuh tapi dah ada dua neh pun oke jugak . Tapi rugi lahh yang empat lagi tak dapat makan cake neh . Sedap jeh aku bedal . Hehehe . Lepas dah makan makan , borak borak hal dunia kan . Eicehh ! Dunia lahh sangat . Aku buat sesi berwebcam dengan ekin neh . Geli jeh aku konon lahh ekin neh malu . Hehh ! Saja jeh kat rumah sendiri pun malu malu konon . Yang kau bercamwhoring sorang sorang tuh oke plax ? Keh keh .


Ekin . Awak nak tahu something tak ? Saya sayang awak sangat taw . Saya nak kita jadi kawan sampai bila bila . InsyaAllah . Saya taknak gaduhgaduh hilang kawan lagi . Saya tak suka nak alami benda tuh lagi . Saya enjoy gila siang tadi . Masa webbie webbie neh lagi lahh . Best sangat . Macam haper jeh kita snap snap tadi kan . Semua gaya nak buat , nasib kita berdua comel . Eyh ! Awak sekali ? Ye , awak pun comel jugak . Tapi saya comel lebih lahh dari awak . Hehehehe . Suka sangat sebab awak pun tukar profile picture yang sama dengan saya dekat facebook . Ekin , terima kaseh taw buat chocolate cake tuh . Ingat saja nak main main request kat awak . Sekali awak buat betul betul . Taper , saya suka . Sebab tuh saya sayang awak . :')

Oke bye bye . Aku nak tidur dah . Penat lahh . Dah lama gila tak tidur awal . Tak sangka . Hahahaha

CONTEST AKU FOODILICIOUS : Dan pemenangnya ialah...............................

Assalamualaikum .
Weh korang , seperti yang dijanjikan .Eicecehh ! Aku dah selamat sampai pun kat rumah cik ekin tuh . Dah lama dah pun aku duduk duduk bersantai kat rumah dia neh . Ada lahh dalam 2 jam dah . Hehehe . Cake choclate dia pun aku dah makan kau . Hahh ! Bertambah lagi . Korang nak ke ? Jap jap . Naty ahh kat next entri aku share gambar cake yang aku makan tuh . Share jela kan . Nak bagi korang rasa ? Hehh . Malam sikit . Yang neh special untuk aku . Cik ekin buat untuk aku sorang jeh . Korang mana boleh kacau . Hahahaha . Gila keji plax dah aku rasa . 

Oke , teruskan kepada tajuk entri kita ye anak anak sekalian . Walawehh ! Pehh ! Memang berpinar haa mata aku dengan Cik ekin nak cari pemenang CONTEST AKU FOODILICIOUS tuh .

Haa , neh lahh dia banner contest kitorang tuh . Comel tak aku ? Sila cakap comel cepat . Aku merajok kang . Hehehe . Huishh , nasib tak kitorang tak bergaduh manja taw nak pilih pemenang . Hahaha
Gambar plax semua nak tiptop . Mak aihh ! Nak taw yang aku neh pun rasa lapar jeh balik tengok gambar makanan korang tuh . Kott lahh aku ada power kan , mau aku buat ala ala magic sikit . Seru makanan yang ada kat screen neh menjelma depan aku . Boleh aku tambah lemak lemak di badan yang sedia ada neh . Hahahaha

Setelah ditapis dengan begitu jayanya . Setelah dipilih dengan begitu tekunnya . Setelah melihat kriteria serta syarat syarat yang berkenaan . Kitorang dah sebulat suara ala ala sebulat cik ekin gitu . Hahaha . 
Dan pemenangnya ialah ................ Jengjengjeng 

















Tahniah ! Anda lahh pemenang yang kami cari . Hehehe Terima kaseh join contest kitorang . Nak tengok entri CONTEST AKU FOODILICIOUS pemenang tak ? Click jeh kat nama dia tuh . Kepada yang tak menang tuh jangan lahh sedih sedih ye . Biasa lahh dah nama pun contest ada menang ada kalah kan . Hee . Kepada cik fatin sila add fb kitorang eyy . Boleh click kat fb badge kitorang kat sidebar blog . Then , naty inform eyy . Kang tak dapat hadiah plax . (:

CONTEST AKU FOODILICIOUS : misi pencarian pemenang

Heheyy pengunjung blog si bolats cerita . Selamat siang ahad . Hahaha . Eyh , nak taw tak macam yang aku dah bagitahu awal awal hari tuh , ala yang pasal contest foodilicious kitorang tuh . Ermm , sekali lagi maaf maaf maaf sebab lambat nak umum pemenang contest tuh . Biasa lahh dua dua penganjur contest ala ala busy bak perdana menteri gitu . Hahh ! Tak kuasa . Hahaha . Baru hari neh jela pun berkesempatan nak bersua muka . Yela . jap lagi aku nak pergi bertandang ke rumah cik ekin tuh haa .

Kemaen kau ! Saja lerr tuh perli aku siap semangat dia kata nak bentang pink carpet siap bunga manggar segala . Pehh ! Sentap hati mak nakkkkkk . Hahahaha . Naty kau ekin , aku sampai rumah kau , lajulaju aku nak pi ngadu kat macek comel aku merangkap mak sayang kau . Ehee . Neh pun aku lepak jap semata mata nak update blog neh haa . Jap lagi aku nak siap dah pergi rumah cik ekin . Aku naik transport awam jeh taw . Haa , korang kesian lahh sikit sama aku . Siapa bagi simpati lebih aku bagi markah banyak . Wahahaha . Sewel jeh weh . Rumah ekin tuh pun agak jauh lahh daripada rumah aku neh . Tapi kalau naik bus memang sampai pun lahh kan . Yela , kalau ikutkan hati aku nak jeh bawak motor tuh haa . Tapi memandangkan aku belum dapat license lagi . Harapan tinggal impian jela . Bukan aku tak berani , berani jeh . Tapi abah aku tuh haa yang tak bagi . Jadi , sebagai anak yang baik wajib lahh dengar cakap mak abah kan kan . Hee .

Oke lahh . Update pendek jeh neh . Aku nak siap siap pergi rumah cik ekin neh . Tak saba kau nak jumpa dia . Sebab apa ? Oke oke . Aku ngaku lahh neh . Aku tambah tambah teruja pun nak pergi rumah dia sebab cik ekin baik doee . Dia buat moist chocolate cake untuk aku . Kau ada ? Hahh ! Sila lahh jeles . Sila lahh . Sila lahh . Hahahaha . Tak sangka plax aku kan dia nak fulfill request aku tuh . Taper naty dah sampai rumah dia . Aku tangkap gambar cake tuh eyy . Aku tunjuk kat korang . Hehehe .
Oke , bye . (:

aku teringin nak belajar main gitar , kau ajarkan boleh ?

Ahahaha . Macam nak gelak jeh baca tajuk entri aku tuh . Tapi betul lahh wehh . Siyes aku teringin gila nak belajar main gitar . Aku pun tataw ahh apa seronok sangat yang sampai menarik hati dan perasaan aku neh nak sangat belajar main gitar . Sebab rasa cool mungkin . Hahaha . Geli jela weh . Aku suka tengok orang main gitar neh tak kira lahh lelaki ke perempuan sebab macam best . Lagi plax bila aku yang request mainkan lagu pape kan . Then , orang berkenaan best jeh petik main untuk aku . Lagi aku suka . Hehehe . 

Sebab tuh lahh aku nak belajar main . Tader lahh aku menyusahkan orang suruh main lagu pape untuk aku . Bila aku reti boleh aku main sendiri jeh . Cakap jeh nak lagu apa , on the spot aku boleh main sendiri kan . Buat buat hilang boring ke . Kott aku tengah tension ke kan boleh gak aku layan main gitar . Hehehe . setakat neh kalau aku nampak gitar memang tak lahh aku nak main kan . Yela tak reti . Habis paling rock pun lahh aku buat dengan gitar tuh , aku amek gambar . Hahaha . Keji doe . Biar lantak ahh . Peduli apa aku . Aku pun konon konon lahh kan posing dengan gitar tuh bajet aku reti main . Padahal bila petik bunyi dah macam haper ntah . Yela , aku bukan tahu menahu pun not segala apa neh . Apa lagi lahh cara nak pegang . Hehh ! Kat rumah aku neh pun harap jeh ada keyboard tapi bukan ada sesiapa reti main pun . Aku pun tak tahu kenapa abah aku hadiah kan keyboard tuh kat aku masa birthday aku yang ke duabelas , kalau aku tak silap lahh kan . Masa mula mula tuh ada lahh jugak aku main tekan tekan . Konon konon nak belajar sendiri . Cari , buat lagu kan . Tapi lama lama aku buat tak tahu jeh kat keyboard tuh . Dulu ada lahh gak aku dapat not lagu munajat cinta . Ala yang siapa nyanyi tuh eyy ? Once ke haper ntah nama dia . Aku tak ingat dah .

Hahh ! Memang satu lagu tuh jela yang aku reti main . Tuh pun tader lahh sampai habis satu lagu aku dapat cari sendiri not dia segala haper . Separuh lagu tuh jeh . Tuh pun aku kira dah habis bangga ahh kan . Hahaha . Yela , aku tak payah masuk kelas musik ke apa ke aku boleh cari sendiri kan . Mau aku tak bangga sekejap . Biasalahh masa tuh budak budak lagi . Eicehh , kira sekarang aku nak cakap aku dah besar lahh ? Eyh , memang aku dah besar pun cuma kengkdang tuh perangai macam budak budak tak cukup umur jeh . Anak bongsu lahh katakan . Perasan diri tuh kecik . Padahal ...... tettttttt ! Hahaha .

Agak agak bila lahh kott aku reti nak main gitar neh eyy ? Pehh ! Kalau aku nak belajar pun bukan aku ada gitar sendiri pun . Tader makna . Kott lahh tinggal angan angan jeh impian aku tuh . Hahaha . Taper lahh kalau aku tak reti main gitar naty aku nak cari husband yang pandai main gitar . Pehh , sweet doe . Naty aku suruh dia main lagu untuk aku . Eii ! Geli tak ? Hahaha

Haa . Kan aku dah kata , aku memang pandai bergaya lebih jela pun dengan gitar . Idak lahh tang nak mainnya pun . Hahaha . Yang neh aku pinjam gitar cousin aku jap nak berfoto poyo . Hahaha

Eicehh ! Bajet jeh lebih . Konon lahh neh aku pandai main . Hahaha . Semangat nak bergambar jeh lebih . Yang neh gitar siapa eyy ? Ohh , dah ingat dah . Sorang budak form 1 tuh punya . Masa neh aku tengah practice nak buat persembahan untuk jamuan sidang redaksi tak silap aku . 

line memang boleh buat aku hangin

Hahh ! Hambek kau . Entri neh memang nak luah rasa marah aku jeh pun . Eicecehh . Kemaen aku neh . Gaya marah sakan plax kan . Tapi memang betul lahh mana aku tak hangin kan . Neh pun memang dah hangin satu badan dah pun . Nasib tak kembung meletop weh . Kalau tak tader makna lahh lagi kan aku nak menaip panjang panjang kat blog aku neh . Yela kau cuba bayangkan kalau kau nak buat call , penting neh tetiba network busy plax ? Hahh lepas tuhh elok plax lahh kan tertera terang terang kat screen hp tuh emergency call only . Siyes bengang doe ! Aku ada rasa macam nak hentak hentak jeh hp tuh kat lantai . Tapi tak leh gak kang hp aku plax yang rabak jahanam kan . Kott ada sugar daddy nak payung beli hp baru untuk aku laen lahh kan . Memang awal awal aku dah campak lombong jeh hp aku tuh . Hahaha .

Sakit betul hati aku weh . Memang sekarang line buat hal eyy ? Tak kira ahh maxis ke celcom ke digi ke memang line macam gampang jeh kan . Haihh ! Sabor jela . Saja jeh mengganggu ketenteraman aku nak bertexting dengan teman tapi mesra aku . Wahahaha . Apakah ? Oke . Senyap . Taknak bukak cerita tuh . 
Tapi menyusahkan aku jugak lahh kan bila nak send mesej penting kat sape sape , berkurun tunggu tak delivered pun . Masalah negara betul lahh . Aku neh dah lahh agak baran , nak plax line buat perangai dengan aku . Memang membara jela aku sepanjang hari . Hishh !

Dan lagi tak suka betul bila aku tengok bar line tuh kejap ada kejap tader . Kejap full kejap langsung satu bar pun tader . Eii ! Tak suka tak suka tak suka . Itu dah satu hal , bila tader line kan aku nak cek balance pun susah . Lagi lahh plax bila nak call orang . Ntah haper orang tuh cakap bukan aku faham dengar pun  . Sok sek sok sek . Buat bising jeh . Macam bunyi nyamuk pun ada jugak kalau line tengah datang gila tuh . Menyampah betul lahh aku . Haa , sama dengan jela pun dengan line internet neh . Kejap kejap hilang . Connection lost jadah dia . Buat penat aku jeh nak kena connect balik . Kalau aku neh rajin bebenor lain lahh cerita kan . Kat tempat aku jeh ke eyy line macam ngeks neh ? Ke kat tempat orang lain pun sama gak ? Tolong lahh wahai pengeluar talian sekalian . Upgrade service anda supaya pengguna tegar perkhidmatan talian korang macam aku neh senang nak menjalankan urusan seharian . Terima kaseh . 

p/s : bagi lahh aku kesabaran yang tinggi . (:

April 23, 2011

Aku nak tengok tv lahh !!

Alahaii , bosan gila kott . Yela , selama neh bila tv ada dok tercongok jeh depan aku , aku boleh plax buat tak kesah gaya macam taknak tengok tv . Sekarang bila kena shot jadah haper ntah tv tak leh bukak kott . Dah contact pihak berkenaan pun tader action pape lagi . Dah 3 hari tak tengok tv . Isk , rindu nak menatap iklan iklan . Hahaha . Semalam pun tak dapat tengok maharaja lawak . Sape yang terkeluar eyy ? Tapi pagi tadi awal awal lagi dah semangat aku ngadap lappy . Nak bukak youtube punya pasal sebab excited nak tengok maharaja lawak . Hahaha . Pehh , boleh tahan gak ekk amir tuh ada lahh peningkatan jugak . Tapi yang memang tetap di hati nabilo dengan jozan lerr . Sepah ? Oke . Tapi gaya dorang macam stil sama jeh masa kat raja lawak dulu kan kan . Ehehh . Suka suka aku jeh kata macam tuh . 

Dan dah 3 hari neh jugak lahh kerja aku asyik online jeh . Bila online lama lama pun bosan jugak . Bukan nya ada pape pun . Hehh ! Tapi aku pelik ahh sekarang kan aku dah jadi malas gila nak update blog neh . Cerita banyak . Kengkadang time aku dok termenung depan lappy neh ada jeh pun idea datang nak menaip tapi hati macam tak sampai jeh nak luahkan . Hahahaha . Haihh . Sumpah bosan ! 

April 20, 2011

sekarang baru tahu , orang cakap tak reti nak dengar .

Haa , neh lahh dia manusia kan . Memang lahh kalau dah namanya manusia tuh tak banyak pun sikit mesti ada punya lahh sifat degil tak reti nak dengar cakap neh . Bila dah kena baru reti nak insaf baru reti nak dengar cakap baru reti nak fikir . Haihh ! Memang tuh lahh pun yang jadi kat aku sekarang neh . Bila dah sendiri rasa sakit baru lahh sibuk nak ngadu kat mak . Merengek segala sampai mak pun malas dah nak layan aku . Hahahaha padan muka aku kan . Korang , korang , korang tak kesian kat aku ke ? Ishh . Taper taper neh yang nak lari nyorok bawah katil neh . Erk ! Geli kan . Tak kuasa .

Nak tahu tak , sebenarnya aku tengah menanggung derita sakit perut yang teramat sampai rasa nak terguling guling macam tenggiling jeh dah neh . Ye babe , aku siyes . Kau tak nampak ke tahap keseriusan aku berada pada skala maksima ? Hahahaha . Bengong jap . Sorry . Tapi siyes neh wehh sakit gila ahh perut aku sekarang neh . Memang dah sedia maklum dah awal awal dah tahu yang aku neh memang tak boleh makan cili sebenarnya . Segala makanan yang berunsur pedas tuh aku memang dilarang sama sekali makan . Hehh ! Doktor pun dah banyak kali cakap . Mak aku pun selalu jeh ingatkan aku yang kadang kadang saja saja buat buat lupa . Hahahhaha . Tapi dah aku memang suka makan pedas nak buat macam mana kan . Aku tak lalu makan kott kalau tader benda pedas pedas neh . Biasa ahh , orang jawa memang kuat makan pedas kan . Aku mengaku oke aku neh orang jawa . Lagipun dah mak aku masak sedap harus lahh aku makan kan even pedas tahap dewa sekalipun . Dah makan ubat pun still sakit gak neh . Aku tahu bahaya sebenarnya makan pedas pedas tak ingat dunia neh .

Tadi kan aku tengok mak aku sedap jeh makan keropok ikan yang pedas tuh . Haihh . Aku mintak lahh sikit tapi dengan jayanya mak aku tak bagi . Siap marah marah manja lagi kat aku . Yela , dah taw perut sakit degil gak nak . Ish . Mak neh , kesian kat adik taw . Hmm , tapi betul lahh tak kan lahh mak aku nak tengok anak dia neh sakit sakit jeh kan . Sebab tuh mak aku tak bagi makan pedas . Aku neh jeh yang degil tak nak dengar cakap .

kenapa ramai orang tak suka makan sayur peria eyh ?



Pehh . Siapa kata sayur peria neh tak sedap . Memang rugi ahh kalau korang tak makan sayur peria taw . Siyes sedap weh . Aku suka jeh makan . Kau nak suruh aku ratah macam tuh jeh pun boleh . Memang ahh ramai yang kata sayur peria neh tak sedap lahh pahit lahh itu lahh ini lahh . Banyak songeh ahh kau . Apa kata kalau orang dah masak tuh kau makan jeh . Kau letak kat mulut , kunyah kunyah then kau telan . Tader pahit mananya derr .  Oke oke , dulu masa aku kecik kecik aku ngaku ahh kan memang aku tak sentuh langsung langsung pun sayur neh semua . Habis paling hebat pun sayur yang aku makan masa aku kanak kanak hingusan dulu pun sayur kangkung , carrot , bayam . HAHA . Memang tuh lahh pun kan sayur budak budak suka makan . Tapi bila aku dah besar sikit memang habis segala sayur aku makan . Kau bagi jela pun sayur apa kat aku . Sampai ulam ulam tuh pun aku makan gak . Sedap ahh . Tapi aku dah lama tak makan sayur kacang botol . Kau taw tak kacang botol tuh apa ? Kalau kau tak tahu kau pergi google . Confirm ada punya . Haa , ulam pegaga tuh pun aku dah lama tak makan . Susah doe nak jumpa sekarang . Dulu banyak jeh kat belakang rumah aku neh . Tapi semenjak dunia semakin moden neh kan . Ntah macam mana ntah ulam ulam kat sekitar rumah aku neh pun dah ikut sama hilang . HAHA . Bengong !


Nenek aku cakap sayur peria neh banyak khasiat dia . Boleh ubat penyakit apa ntah . Aku tak ingat ahh . Darah tinggi eyy ? Ke aku yang salah . Maklum lahh nak ingat pasal fakta sakit sakit neh aku payah sikit , tapi kalau kau suruh aku ingat menu makanan tuh haruslahh melekat jeh dalam kepala otak aku neh . HEHE .
Tapi kan memang lahh semua sayur pahit pahit neh aku boleh telan macam tuh jeh sedap jeh aku makan . Tapi kalau kau nak suruh aku makan ubat , haihh ! Memang tak lahh . Dulu aku pantang taw kalau sakit ke doctor bagi ubat memang aku suka betul nak makan . Tapi bila dah makin besar neh ntah ngada ngada apa ntah datang . Aku jadi tak suka makan ubat . Tak suka oke , bukan takut makan ubat . Lain eyy maksud dia . HAHAHA . Satu ubat jeh aku suka . Ubat batuk . Sedap lahh ubat batuk neh kekadang tuh aku rasa macam nak minum jeh satu botol ubat batuk tuh . Pehh . Baru high sikit kan . Gila tak gila aku neh . Ehehh ! Ada lahh sikit kott . Dalam bulan neh banyak kali gak ahh mak aku masak sayur peria . Aku pun suka jeh makan . Nak plax mak buat peria goreng . Fuhh . Memang terbaek dari dapur rumah mak abah aku lah . Sedap gila . Malam tadi pun mak aku buat lagi peria goreng . Kau pernah makan peria goreng tak ? Kalau tak pernah sumpah aku kesian sama kau . HAHHAAHA .


Haa . Macam neh lahh lebih kurang rupa peria goreng tuh . Bahan bahan dia kalau tak silap aku lahh kan . Maklum lahh aku taw makan jeh , buatnya idak lerrr . HAHA . Kau letak tepung gandum , tepung beras sikit , kunyit , garam . Haa . Tuh jeh kot . Pastuh kau gaul gaul lahh . Perap jap dalam beribu ribu saat . Agak agak kau rasa macam dah sebati dah terserap segala ramuan tadi kan . Kau goreng bagi garing garing sikit . Memang sedap ahh . Makan dengan nasi panas plax . Huishh . Tapi tak sempat nak makan dengan nasi panas pun dah separuh aku ratah macam tuh jeh . HEHE . Terima kaseh mak sebab sentiasa masak sedap sedap .

p/s : gambar gambar tuh aku google jeh . itu pun kemudahan yang ada , aku guna lahh kan . berlambak lambak gambar aku jumpa . (:

seorang obses click button like di facebook

Ohohoii . Weh mula mula nak cakap neh dah masuk kali kedua aku type entri neh . Memang hangin lahh kan . Yela , punya lahh penat aku menaip buat ayat segala tetiba internet buat hal . Tak saved pun , aku geram terus pangkah jela kan . Memang betul lahh aku rasa nak campak parit jeh Mr. Berukband tersayang aku tuh . Ntah apasal gemar sangat buat hal . Nak mintak pelempang ? HAHA

Oke , sekarang nak cakap yang aku rasa excited gila tahap dewa masa taip entri neh . Nak tahu sebab apa ? Sebab aku memang dah lama gila tak stay up online pepagi buta semata mata nak update blog punya pasal . Fuhyoh . Percaya tak kalau aku nak bagitahu yang aku taip ayat tuh dalam satu nafas jeh . Oke , yela yela . aku dah tipu kau . Padan muka . HEHE . Selama neh aku memang tiap tiap hari tido lambat tapi aku dah jadi gila texting plax weh . Huu . Aku texting dengan siapakah ? Memang gila ahh texting dengan dia sampai kekadang tak reti nak tido . Haihh ! Lalai . Leka . Apa nak jadi liyana neh ? Ntah lahh . Aku pun tataw . Yela , dah siang siang dia kerja kan . Balik lewat malam plax . Yang dia pun rajin bebenar nak text aku padahal hari hari jeh bersua muka . Jadi aku selaku manusia yang belum tido dan memandangkan credit maseh bertimbun tak luak luak aku balas jela kan . Tapi nak cakap yang dia tuh sweet ahh . Haa , aiyokk ! Aku dah tersuka kat dia neh . WAHAHA . Keji doe . Sebelum aku melalut tak tentu pasal , meh aku nak cerita balik benda asal .

Kau nak tahu tak , yang aku neh memang obses gila nak klik button like kat fb tuh . Siyes weh . Bila aku online fb jeh memang laju laju lahh aku nak klik like kat status sape sape yang aku rasa macam hot macam what the fish kau bajet kau hot sangat sampai semua orang kenal ke ? HAHA . Macam nak mintak pelempang betul kat ayat aku tuh . Macam lahh orang tak menyampah tengok status aku . Ahh , biar lahh . Peduli apa aku . Account aku , aku punya suka lahh nak buat apa pun kat situ kan . Oke , gila annoying di situ . Sila laju laju klik pangkah kalau kau dah menyampah baca entri tak guna aku neh . HAHA

Dan aku nak cakap jugak yang memang aku suka nak like page page yang wujud kat fb tuh . Memang kalau boleh segala page yang ada lahh aku nak like . Tapi page yang munasabah jelah kan . Yang agak agak merosakkan bahasa , bangsa dan agama tuh tader lah aku terhegeh hegeh nak like weh . Aku neh reti fikir gak . Baru baru neh aku jumpa page baru pasal seorang obses button like macam aku neh . Huishh . Laju laju lahh aku klik like kan . sebelum neh aku tak pernah jumpa pun . Siyes banyak weh , kakilike lahh , pengelike tegar lahh , aku memang dilahirkan untuk like status kau lahh . Macam macam lagi lahh . Tak larat aku nak mention kat sini . Banyak gila kott . Semua tuh memang dah habis aku like aku rasa . HAHA . 
Aku memang suka like lahh dari comment comment neh . Biasa lahh berlagak diva . HAHAHA . Bukan bukan . Bukan macam tuh , aku like pun sebab aku tak suka nak cakap tulis banyak banyak kat fb neh . Baek aku merepek kat blog lagi bagus . Kira aku respond gak ahh kan dekat orang yang penat penat taip ayat nak buat status dia tuh . AHAHHA . Kalau aku nak comment pun aku selalu comment dengan kawan kawan rapat aku jeh . Tak pun aku lagi suka buat wall post . Chat ? Jangan harap ahh aku nak bukak . Sekali lagi konon konon bajet diva ahh neh kan malas nak layan IM tuh . HAHA . Memang status chat aku tuh offline jeh pun . Malas aku nak on . Semak lahh . Hehh !
Jadi , kepada kawan kawan yang aku selalu like status korang kat fb tuh jangan menyampah plax dengan aku . Memang habit aku doe nak like like neh . Siyes best . HAHA

April 18, 2011

CONTEST AKU FOODILICIOUS dah tutup lahh .

Ehehh . Teruk gila doe penganjur contest neh kan . Dah nak masuk sehari tarikh tutup baru terhegeh hegeh nak update . Agak kurens asam di situ . Maaf yaa . Bukan aku saja taknak update tapi semalam aku gila penat tahap dewa ahh weh . Siyes neh . Aku rasa macam tak sedap badan jeh . Aku rasa neh mesti effect aku kena hujan sabtu lepas . Tuh lahh gedik sangat nak keluar dah tahu hari hujan lebat pun . Sekarang aku yang tanggung rasa macam nak demam jeh dah neh . Kesian kat aku kan . HAHA

Oke . Dengan penuh gayanya aku nak bagitahu CONTEST AKU FOODILICIOUS dah pun ditutup semalam . 17 april 2011 . Tepat jam 11.59pm . Terima kaseh lahh banyak banyak kat blogger blogger yang join . Thanks weh support contest kitorang . Sumpah aku terharu taw . Masa plan dengan ekin nak buat contest neh . Aku takut gak ahh kot tader orang nak join ke kan . Sekali , alhamdulillah ramai jugak yang join . Terima kaseh .

Sekarang memang mata aku dan ekin akan berpinar pinar lahh kan nak cari pemenang . Wahh , kemaen gambar foodilicious korang . Macam macam gaya kau . Hambekk . Terbaek lahh kan . Aku suka . HEHE
Masa sabtu ritu aku keluar dengan ekin tuh sekali . Ada lahh gak diskus pasal contest kitorang neh . Tapi aku tengah tunggu time ekin tuh free . Yela , orang dah bekerjaya kan . Busy manjang . Aku nak duduk semeja dengan dia nak pilih winner pun payah taw . Lain lahh aku yang sedia ada penganggur neh . Memang hari hari ahh aku dok rumah jeh . Tapi taper kitorang akan tetap cari pemenang contest aku foodilicious tuh oke ? Lambat sikit taper kan ? Korang oke kan . Hehh ! Tapi awal awal nak bagitahu dulu lahh neh . Pemenang dia sorang jela . Kalau kitorang ada bajet lebih ke kan kitorang bagi pemenang banyak banyak sikit . HEHE
Hadiah apa ? Hahh . Uishh . Maseh di tahap rahsia . Kesian korang kan mesti tunggu bila kitorang nak publish hadiah apa nak bagi . Kalau aku ajak makan roti jala kat rumah aku agak agak korang nak tak ? HAHA . Lepas tuh bagi cake chocolate sebijik hasil air tangan ekin kat korang . Haa , oke tak oke tak ? Siyes weh cake chocolate ekin sedap taw . Aku rindu nak makan cake yang dia buat . Dulu masa sekolah rajin gak dia buat bawak gi sekolah makan sesama . 

Tapi papepun korang tunggu jela eyy next update pasal contest aku foodilicious neh . Aku tak boleh janji lahh bila date kitorang nak umum tuh . Sorry taw . Oke bye . Sayang korang . HEHE . (:

April 17, 2011

CONTEST AKU FOODILICIOUS by cik leya bolats dan cik ekin pinky

CONTEST TAMAT !

Heyyaa peeps ! Akhirnya kini pasti ku merasai .. Oke ! Sory . Aku terfeeling ala ala nak masuk karaoke box plax . Straight to the ampang point , entri kali neh merujuk kepada sini . Hmm , yaa . Yang aku syok tulis tapi tader respond . Sob sob isk isk . Aku sedih jap . Tapi kali neh  hope ada respon lahh kan . Kott dapat sambutan hangat ke jangan hangit sudah . Ehee . 
Lepas meeting sebanyak beberapa kali bersama cik ekin tersayang , kitorang dah decide nak buat satu contest special untuk you guys . Aku taw aku baru lagi dalam dunia blog neh , so aku harap dengan kerjasama antara aku dengan cik ekin dalam buat contest neh dapat rapatkan lagi jurang sesama bloggers . Cehhwahh ! Plus plus dapat tambah ramai kawan kan . Sumpah nervous lagi excited nak type neh . Yela first time kan aku buat contest gabung sekali dengan cik ekin plax . 
Contest neh diberi nama CONTEST AKU FOODILICIOUS . Kemaen sakan macam macam nama yang kitorang fikir . Last , dapat nama contest neh . (:


Syarat penyertaan 
  1. Sila buat satu entri khas bertajuk CONTEST AKU FOODILICIOUS . Terpulang kat korang lahh kan nak buat entri tuh macam mana . Yang penting tajuk entri tuh oke .
  2. Kalau dah buat entri CONTEST AKU FOODILICIOUS tuh kan , korang kena follow kedua dua cik penganjur contest cik leya dan cik ekin . So that , korang senang lahh nak dapat info tentang contest neh kan . Kalau kitorang ada benda nak update pasal contest neh senang korang nak tahu . 
  3. Letak banner CONTEST AKU FOODILICIOUS yang kat atas neh kat entri contest korang . Dan link terus ke entri asal cik penganjur .
  4. Masa yang korang tunggu tunggu lahh kan . Letak gambar aku foodilicious korang plax . Tapi make sure gambar individu jeh taw dan sekreatif yang mungkin lahh korang nak letak gambar korang dengan foodies korang tuh . Asalkan gambar tuh sopan taw , jangan plax korang letak gambar korang tengah makan secara tidak senonoh plax . Adab sikit ye . *kalau bukan dengan favourite food pun taper tapi plus point bagi sape sape yang tempel gambar dengan favourite food korang .
  5. Soalan cepugangsa . HEHE . Jawab jangan tak jawab . Apa favourite food korang ? Kenapa korang suka sangat sangat dengan makanan tersebut ?
  6. Slogan : Saya foodilicious sebab............... 20 patah perkataan jeh taw . Biar pendek yang penting simple lagi bermakna . Slogan neh wajib ada taw .
  7. Tag contest neh dekat 3 rakan blogger yang lain tak kira lahh lelaki perempuan . Tak kisah .
  8. Dah siap buat entri contest neh . Sila tinggalkan link entri CONTEST AKU FOODILICIOUS korang kat ruang komen bawah neh taw . Jangan lupa !
Hadiah contest ? Jeng jeng jeng . Suprise . Cik cik penganjur dah decide taknak publish lagi apa hadiahnya . EHEE . Tunggu . Saja buat korang teruja sikit kan nak tahu apa hadiahnya . Tapi taderlahh sampai semahal habib jewel taw .
CLOSING DATE : 17 APRIL 2011

April 15, 2011

kalau dia buat perangai macam tuh aku rasa patut label dia bongkak berlagak kot

Fuhyohh . Fuhyohh . Tarik nafas dalam dalam dulu sebelum nak baca title aku tuh . HAHA . Apakah ? Tak relevan langsung langsung kan . Oke . Abaikan .
Sebenarnya hidup kat dunia neh macam macam jenis manusia yang kita boleh nampak . Hari hari memang sure 100% lahh ragam itu ragam ini kau boleh lihat . Sampai lahh kes yang satu neh yang buat aku rasa kenapa lahh dia jadi macam tuh . Jadi , jangan nak salahkan aku kalau aku nak cakap dia sombong atau apa apa yang sekutu dengannya . Heh !

Kenapa masa dulu masa zaman dia susah boleh jeh pun nak jejak rumah kampung . Boleh jeh pun nak duduk tidur terlentang kat rumah papan . Rumah macek yang kau tumpang tuh pun kau duduk senang lenang jeh . Sesen pun tader bayar sewa apa . Free jeh kan kau menumpang duduk rumah macek tuh . Aku tengok dulu elok jeh kau jalan jalan hidup dalam rumah tuh . Boleh bergelak tawa riang ria lagi . Sampai kekadang telinga aku yang bingit dengar suara kau taw . Tapi tuh lahh dah nama pun manusia . Bila dah mula senang sikit , berduit sikit mudah sangat lupa diri . Mudah sangat lupa asal usul . Segala macam benda yang dulu masa kau susah kau sanjung pun sekarang kau pandang sebelah mata pun macam nak tak nak jeh kan .
Aku bukan nak kata apa . Aku taw lahh sekarang life kau dah agak senang dari dulu . Kalau dulu kau menumpang dekat rumah papan macek tuh sekarang kau dah duduk rumah batu . Kawasan yang agak elit lahh kan . Kalau dulu kau ke hulu ke hilir guna motor satu tuh jeh sekarang kau dah ada kereta walau kereta kau tak berapa nak besar pun mahal mahal pun nak banding dengan kereta jiran sebelah rumah aku tuh . Tapi yang aku heran lagi berbulu mata aku neh cepat sangat plax kan kau berubah . Baru naek sikit jeh tak banyak tapi sifat berlagak kau tuh ketara gila . 
Oke . Bukan aku tak nampak kau pergi rumah papan yang kau tumpang duduk dulu tuh . Aku masih ada mata oke . Tapi hina sangat ke rumah tuh sampai kau sanggup tak jejak ? Hina sangat ke rumah yang dulu pernah jadi tempat kau berlindung tuh sampai kau masuk rumah tuh pun tak ? Kau sanggup bertenggek atas motor tuh biar lahh masa tuh awan memang dah bagi amaran nak hujan . Sanggup kau berjam jam duduk kat atas motor tuh tak turun jejak masuk salam cium tangan macek yang pernah kau tumpang rumah dia dulu . Sebab tuh aku kata kau berlagak . Sungguh aku tak sangka manusia boleh berubah sampai macam tuh sekali . Aku mampu pandang dari jauh jela kan . Tapi memang aku rasa kesian sangat kat macek tuh . Ntah lahh mungkin macek tuh tak perasan ke apa kan . Tapi apa salahnya kalau kau masuk rumah papan tuh , hormat lahh sikit kot ye pun kau dah hidup senang sekarang . Cuba ingat dulu kau menumpang makan tidur kat rumah sape . Haihh ! Kalau kau dah taraf kaya macam Mr Carlos Slim tuh tader lahh aku heran sangat pun . Tapi kau baru senang sikit jeh . Dah mula tunjuk lagak tak jejak langsung rumah macek tuh kan .  Ish ish . Manusia manusia . Tapi kalau nak ikutkan pun rumah keluarga kau sendiri pun macam lagi kurang jeh dari rumah macek tuh taw . Bukan aku tak pernah pergi rumah keluarga kau tuh . Lagi sedih kott aku tengok . Ohh , mungkin kau dah rasa cukup besar cukup hebat kan . Sebab tuh kau tak nak jejak dah rumah yang kau pernah tumpang dulu . Tapi kau tader rasa malu ke eyy ? Sekelumit pun tak ? Memang sungguh lahh aku tak pernah jumpa manusia macam kau . Aku harap satu hari nanti kau sedar kau ingat balik dekat insan yang pernah tolong kau masa kau susah dulu . 

April 13, 2011

ada orang kata nak jadi baik tuh senang dan susah .

Baik . Mudah jeh kan . Tak banyak perkataan pun . Satu tuh jeh . BAIK . Bila cakap baik orang terus akan fikir benda yang baik baik jeh . Tapi kan apa maksud baik tuh sebenarnya ? Hee .
Ada jeh yang akan bagi jawapan paling senang dan mungkin paling ramai akan kata . Ala , baik tuh baik lahh . Ye , betul lahh tuh baik tuh baik lahh tapi baik yang macam mana ? Kalau kau tengok seseorang yang rajin tolong ibubapa , jarang keluar rumah , jalan pun tunduk jeh dah boleh nak kata baik ? Oke , aku bukan nak kata jenis yang macam tuh tak baik . Ye , baik . Semua baik . 

Tapi kalau nak jadi baik daripada segala aspek . Kalau nak mengikut maksud baik dalam Islam itu sendiri macam mana ? Haihh . Betul lahh susah nak jadi baik . Perlu pengorbanan . Perlu kesabaran . Perlu disiplin . Ye , disiplin yang sangat tinggi untuk jadi seorang yang baik . Bukan senang nak tinggal benda yang dah selalu kita buat . Contoh , tengok cerita cerita kat tv yang sampai tahap lalai , dengar lagu hardcore yang maksud ntah haper haper . Hmm , banyak lagi sebenarnya . Bila fikir balik , ish jauhnya lahh aku nak sampai tahap baik tuh . Jauh sangat . Siyes kalau baca medium yang utarakan tentang seseorang yang baik neh . Hati aku terasa sangat . Sedih . Nak cakap tentang insaf ? Memang , rasa insaf saat tuh jeh . Yela , aku mengaku . Mula mula tuh memang lahh buat segala benda tuh sebab nak jadi baik kan . Tapi tuh lahh bila hati tak kuat . Tak nekad lama lama buat ala kadar jeh . Heh . Apa nak jadi neh . 

Dan bila dah betul betul nak jadi baik , maksud aku seseorang yang betul betul baik dari konteks Islam tuh sendiri kita tak boleh nak bergantung dengan buku jeh . Kena berguru . Kena ada orang yang bimbing . 
Memang lahh nak buat sesuatu perubahan tuh makan masa yang lama . Tapi lagi berbaloi kalau dapat mula dari sekarang kan . Bila dah nampak jalan ke arah tuh rugi kalau kita sia siakan .
Bila aku nampak budak budak tahfiz yang kat sebelah rumah aku neh time outing dorang kan . Memang aku ada terasa kenapa aku tak boleh nak pakai macam dorang eyy ? Kan lagi manis . Memang tertutup jeh semua . Kekadang aku sendiri yang rasa malu bila terserempak dengan dorang . Yela , kekadang aku main redah jeh keluar depan rumah tak berhijab . Lepas tuh elok plax lahh dorang ada sekali . Hmm , ye aku mengaku aku malu sebenarnya . Tapi tuh lahh nafsu dalam diri neh kan . Godaan . Alahai kuatnya . Yang satu suara kata , weh , malu lahh kenapa tak tutup aurat senang senang jeh keluar rumah macam tuh . Yang satu suara lagi kata , eyh biarlahh keluar depan rumah jeh lain orang lain cara . Malunya jadi manusia . Mudah sangat goyah kan . Aku bukan kata orang lain . Neh semua aku kata kat diri aku . Yang masih belum kuat berdiri . Yang masih macam lalang . Bila aku tengok balik gambar gambar masa zaman riang-ria-tak-ingat-apa-macam-dunia-sendiri-punya aku sedih . Suka aku jeh pakai macam tuh . Suka aku jeh buat rambut macam macam gaya . Dosa , bukan aku tataw semua tuh . Aku taw berdosa tapi nafsu dalam diri menguasai segalanya . Yang rasa eyh tak salah lahh pakai macam tuh , tak salah lahh nak colour rambut , naty rambut panjang gunting , hilang lah colour tuh semua . Teruknya . Aku dah taknak jadi macam tuh balik . Jangan lahh tetiba aku hilang arah jadi macam tuh balik . Kesian dekat mak abah aku , dorang dah bagi cukup didikan tapi aku buat alpa . Macam angin lalu jeh . 

Kalau dulu boleh jeh nak redah pakai short pant pakai t shirt short sleeve kalau keluar . Semua nak short short kan . Heh ! Masa tuh tak reti nak fikir . Main redah jeh semua . Tapi sekarang bila keluar mana boleh kalau pakai tudung tapi tengok t shirt short sleeve . Haihh ! Tak jadi macam tuh . Bukan sendiri tak taw aurat perempuan tuh dari mana ke mana . Tutup apa ke apa . Betul lahh kalau nak berubah neh susah sebenarnya . Bukan tader terdetik kat kepala aku neh tak boleh buat macam tuh . Tak boleh itu tak boleh ini . Tapi kenapa buat jugak ? Tapi kenapa main redah jeh ? Nak salahkan orang lain . Eyh . Mana boleh . Pokok pangkal diri sendiri . Bukan setakat tengok luar jeh dah kira sempurna bertutup semua . Dalam pun kena kira jugak . Bila dah macam tuh , macam macam segala benda kena jaga dari kepala sampai kaki . Otak nak kena bersih , mata nak kena kawal , percakapan tak boleh terbabas , kaki tuh kalau boleh jangan jejak kat tempat tempat yang memang dah terang terang boleh mengundang perkara negatif . Contoh , panggung wayang , pusat karaoke . Hmm . Boleh kata dua tempat tuh aku selalu jeh jejak . Memang lahh pergi dengan kawan kawan perempuan , keluarga sendiri . Tapi niat tak menghalalkan cara . Sebab tuh aku kata susah nak jadi baik . Bukan senang . Kalau ikut cakap jeh memang lahh senang . Nak laksanakan tuh yang susah . 

kenapa aku dah tak update blog ?

Memang siyes terasa dah lama tak update padahal hari hari jeh aku login blogger. com neh .  Bukan saja nak biar blog kosong , bukan saja taknak bagi ada cerita . Kalau aku buat macam tuh baek tak payah berblog kan .
Cuma semenjak dua tiga hari neh aku rasa macam nak cari diri balik . Cehwahh ! Ayat kemaen taw . Yela , aku siyes neh aku nak mula mencari arah diri . Hmm .
Lagipun , aku ada benda yang belum settle . Ada banyak benda dalam hidup yang kita kena buat kan . Ohh , silap . Bukan kena tapi patut buat . Heh ! 
Hidup . Dunia . Bukan senang . Kadang kadang terfikir kenapa baru sekarang nak perasan , kenapa sekarang baru nak sedar , kenapa baru sekarang ? Kenapa ya ? Haa . Mungkin dah besar kott . Tapi besar besar pun perangai still macam budak budak . Yang fikir dunia neh macam dia punya jeh . Yang suka buat segala macam benda ikut peraturan sendiri . Biasa . Manusia . Dan aku salah seorang daripada itu . 
Masa dulu memang rasa hari hari nak update blog hari hari nak cerita segala benda , tapi bila perasan yang masa online berjam jam tuh patut diganti dengan sesuatu yang lebih bermanfaat , berfaedah , tak salah kalau kita tinggal sesuatu yang dah jadi kebiasaan tuh kan . Oke , tapi tak bermakna terus tinggal . Blogging is not a crime . (:
Tapi tuh lahh , bila dah online . Mula jadi leka . Segala macam benda nak search . Lagi plax kalau on fb sekali . Sanggup plax berjam jam hadap fb . Haihh . Betul lahh susah nak ubah benda yang dah biasa buat . Tapi kalau mula dari awal tak susah rasanya . Sikit sikit . Perlahan perlahan . Macam orang selalu kata sikit sikit lama lama jadi bukit . Ada kaitan ? Of course ada . Bila lihat hasilnya naty . InsyaAllah . (:

April 9, 2011

comel sungguh lahh anak orang neh . aku pun geram tengok .

Huishh . Budak neh memang comel ahh . Walaupun aku tader kaitan dengan dia tapi aku rasa dia dapat kecomelan tuh daripada aku lahh . Erk ! Tak kuasa kan . Biar lantak situ .
Dah lahh comel , mulut tak reti diam plax . Bulu mata dia , mak aihh melontikk ! Eyh salah eja . Melentik kau . Aku yang tengok neh pun naek jeles . Aku rasa macam nak korek jeh mata dia sekali dengan kening dia nak letak kat muka aku plax . HAHA . Dah dah . Malas nak taip panjang panjang . Jom tengok adik comel qasrina kat bawah neh .

 Aku tataw ahh nape . Bila aku cakap nak amek gambar kan . Sepantas kilat dia buat jari macam tuh . Trademark dia kott . Ehehh .

See . Aku dah kata memang tuh trademark dia .  

 Semangat gila muka dia . Nak makan donut tuh pun sampai gaya macam tuh sekali . HEHE

 Dan sangat teruja jilat gula kat donut tuh jeh . Geram betul aku tengok nina neh .

Aku memang geram ohh tengok budak budak kecik neh . Sebab aku tader adik kott . Ehem ehem . Makkkkkkkkk , nak adik boleh ? HEHE .

April 8, 2011

taubat maksiat , sekadar di pinggiran ?

Betul lahh orang kata sesuatu lagu tuh punya maksud yang tersendiri . Dan betul lahh orang kata dengan lagu kita boleh imbas kenangan silam . Dan betul lahh orang kata dengan lagu boleh buat kita jadi seribu satu macam rasa . Hebat kan penangan lagu neh ? Kadang kadang dengar lagu pun kita boleh nangis , kadang kadang dengar lagu pun kita boleh senyum . 
Macam yang jadi kat aku siang tadi . Aku tak tahu nak buat riak macam mana . Tapi aku rasa sayu sangat bila dengar lagu tuh . Dalam sibuk aku ikut nyanyi dalam tuh jugak otak aku ligat ingat kejadian tuh . Yang buat aku tak lupa sampai bila bila . InsyaAllah . Nak taw lagu apa ? Hmm . Lagu sekadar di pinggiran by francisca peter .
Sebab aku sangat sangat ada kenangan dengan lagu neh . Bila aku gi karaoke pun dan nyanyi lagu neh hati aku mesti sayu .
Benda sama jugak bila aku dengar lagu taubat maksiat by wali band . Dua dua lagu neh punya kenangan tersendiri . Dua dua lagu neh jugak yang buat aku teringat kat dua orang arwah kawan aku . Aku pernah jeh cerita pasal arwah kat sini . ( kalau rajin klik lahh , baca)
Sebab . Sebelum mereka pergi , beriye iye mereka dengar , nyanyi lagu neh . Berulang kali . Dan sampai sekarang aku terngiang ngiang suara mereka nyanyi lagu neh . Tapi Yang Maha Pencipta lebih sayangkan mereka . Masa tuh semua pun ikut happy jeh nyanyi lagu sekadar di pinggiran tuh dengan yaya . Dan yaya ada cakap lagu tuh macam apa yang jadi kat diri dia . Tak tahu , yang tuh lahh lagu terakhir dia dengan kitorang .
Dan masa tuh semua biarkan jeh bila mirul asyik repeat dengar lagu taubat maksiat . Sampai cikgu lalu pun dia masih dengar tak henti . Dan itu jugak lagu terakhir yang dia nyanyi .
Sedih . Walaupun aku tak rapat sangat dengan mereka tapi ada masa aku rindu jugak nak borak dengan mereka . Semua tinggal kenangan . :'(


Dan juga lagu neh . Hmm .


Lepas mereka pergi baru semua perasan . Lagu terakhir mereka memang ada kaitan . Yang mereka akan pergi selama lamanya . Al fatihah . Buat arwah Hayatun nofos binti sutresno dan Amirul syafiq bin husin

April 6, 2011

senang je , ucap i LOVE you !

Hello hello neh bukan nak cerita kisah chenta kau dan aku . Neh bukan nak cerita kisah i lap yu , yu lap me . Bukan bukan bukan .
Ehem ehem . Berdehem lahh konon kan tanda nak bukak bicara . Piirahh ! Geli kau . HAHA . Ada orang kata tiga perkataan tuh ibarat perkataan magic ? Yeke ? Betul lahh kott . Macam yang aku nak cakap neh . Aku sangat suka nak cakap i love you . I love you bukan hanya untuk boyfie girlfie kau lahh ngeks . Ehehh ! I love you tuh jugak untuk mak , untuk abah , untuk keluarga untuk kawan kawan . Sebab tuh aku kata aku suka cakap i love you . Aku tak akan segan segan nak cakap i love you kat kawan kawan aku . Bukan boyfie oke . Aku single tader boyfie scandal segala . Haihh ! Apa ? Tak caya ke . Pergi laju laju tanya cik pinky neh haa . Siyes neh weh . Nampak tak muka aku yang penuh siyes neh ? HAHA
Aku tader benda laen yang boleh aku buat nak tunjuk sayang aku kata dorang sebab tuh lahh aku selalu kata i love you kat kawan kawan aku . Bila aku cakap tiga perkataan tuh aku bukan maen maen . Aku betul betul maksudkan aku sayang kawan kawan aku taw . Oke , sesiapa yang rasa korang tuh kawan aku baek terharu cepat . Ada nada berbaur ugutan di situ . KEH KEH . Kurang asam sungguh kan aku neh . Tapi taper aku taw korang pun sayang aku kan kan kan ? Apa apa ? Tak ke ? Ishh kesian kata aku . Taper tak kesah lahh yang penting aku sayang korang . Cukup lahh . 
Tapi kan yang tak best plax bila ada yang ingat maksud aku lain bila aku cakap i love you tuh semua . Hehh ! Tolong lahh . Kenapa lahh tak fikir luar dari sedia ada . Maksud i love you tuh kan luas . Tak semestinya aku cakap i love you kat kawan lelaki aku pun nak kata aku sayang cinta gedik nak jadi gf dia plax . Tak lahh weh . Aku ikhlas cakap sebagai kawan jeh . No heart feeling oke . (:
Lepas neh tak payah lahh nak segan segan cakap i love you kat kawan korang . Confirm kawan pun akan rasa dihargai jeh . Betul tak ? Hee .
I love you , kawan . (:

April 4, 2011

binantang pun tahu sayang anak taw




Tengok kat atas neh . Dua ekor neh antara kucing yang family aku bela . Banyak taw kucing kitorang . Ada enam belas . Hehh . Semua dah memang macam family sendiri . Kucing yang belang belang tuh nama dia talam . Yang putih tuh anak dia . Kau tengok lahh kucing pun masa tidur siap peluk anak dia taw . Sebab tuh aku kata binatang pun tahu nak sayang anak ! Tapi aku tak tahu lahh kenapa ada segelintir manusia yang sanggup buang anak . Haihh ! Dunia dunia .
Siyes aku terharu gila masa tengok neh . Yela , selama bila kucing kucing neh tidur aku tak pernah pun nak ngadap . Tapi tetiba semalam mak aku panggil suruh tengok si talam neh tidur siap peluk anak dia . Sweet gila . Kasih ibu kan . Walau dia binatang sekalipun dia tahu itu anak dia . Dia tahu nak sayang anak dia .
Dan lepas snap gambar neh aku terus send kat akak aku siap tulis caption kasih ibu membawa ke syurga lagi taw . Ye , betul kan . Kita kena sayang mak , abah , family kita . Kalau dorang tader kita tak wujud kat dunia neh . Kalau dorang tader kita nak hidup macam mana . 
Memang tersentuh bila tengok benda neh jadi kat depan mata . Kenapa ada ibu yang sanggup buang anak eyy ? Dia tak sayang kat anak dia tuh ke ? Dia malu eyy ? 
Dah tahu malu kenapa buat ? Ntah lahh . Apa yang dorang fikir masa buang anak dorang tuh pun aku tataw . Kalau taknak sekalipun jangan lahh sampai nak buang kat tong sampah . Tinggal kat tepi jalan . Letak kat depan masjid . Pergi bagi dekat keluarga yang sangat sangat nak anak tak pun hantar kat pusat jagaan . Tak fikir ke apa nasib anak kecil tuh bila besar naty ? 

selepas 20 tahun aku hidup kat muka bumi neh , baru aku dapat buat benda tuh . .

Bukan maen lagi , aku rasa tuh tajuk entri aku yang paling panjang kott setakat neh . Ntah , aku tataw nak letak tajuk apa . Aku bubuh ahh yang tuh kan . Ehee
Betul lahh neh lepas dah 20 tahun aku hidup kat muka bumi neh baru aku dapat settlekan benda yang satu tuh . Siyes rasa happy gila . Teruja siot . Yelahh sebelum neh ada gak try tapi tak pernah dapat buat . Tak satu mesti dua yang tak dapat buat . Sampai penat lahh otak aku neh aku dok kerah kerah manjang kan . Nak tahu tak aku dapat buat apa ? Neh haaaa ........


Babe ! Aku dah berjaya buat cube rubik ! Pehh . Mak suka nokss ! Biarlahh kau nak kata apa kan . Tapi aku tetap teruja dapat buat benda alah neh . Ye ye , aku tahu kau lagi terror daripada aku kan . Dah berkurun lama kau reti nak settle cube rubik neh . Tapi aku ? Hahh ! Dah umur 20 baru dapat buat . Tapi taper . Kira aku boleh bangga dengan diri sendiri lahh kan . Sebelum neh buat memang haram tak pernah dapat . Semua neh start kelmarin lahh . Eksited aku nak siapkan . Aku fikir fikir , memang dalam gila ahh kan fikir nak bagi cukup semua colour tuh . Bila dah dapat buat satu colour , pehh ! Dia punya teruja lagi gembira memang tak terkata lahh . Memang masa tuh bergegar rumah aku . Yela aku sakan gi tunjuk kat mak abah aku yang aku dah dapat buat . Gila teruja kan ? EHEE . Maklum lahh sebelum neh aku selalu kata susah nak buat cube rubik neh sebab aku malas nak fikir . Aku malas nak guna otak aku . Bila aku dah dapat buat kan baru aku faham kenapa masa birthday aku yang ketujuh belas dulu abah aku bagi hadiah cube rubik jeh . Padahal masa tuh aku dah ada satu yang aku beli sendiri . Punya lahh aku buat muka kat abah . Laa , bagi adik cube rubik jeh ? Teruk kan aku . Tak bersyukur dah orang nak bagi . HAHA . Sekarang , adik dah faham kenapa abah bagi cube rubik kat adik . Thanks abah . (:
Sampai sekarang , aku masih lagi dok pusing pusing cube rubik neh . Aku nak cuba buat sampai dapat enam enam colour tuh semua . Sekarang aku baru reti buat satu part jeh . Taper . Usaha tangga kejayaan . Naty mesti aku dapat buat semua enam enam part tuh . Yes ! Tak sabar nak tengok cube rubik aku jadi bentuk asal macam masa mula mula abah bagi kat aku . (:

ABPBH 2010 dan tahniah untuk shaheizy sam !

Heyy yaa . Ingat tadi malas nak on lappy dah tapi dah alang alang lappy neh dok tercongok kat sebelah aku . Memang terus on jela kan . Nak plax baru jeh habis tengok ABPBH 2010 tuh . Oke , not bad . Agak enjoy lahh tengok abp kali neh . Tapi part yang aku paling suka masa last sekali tuh . Masa usop dengan si abi tuh lerr . Memang terbaek wohh ! I loikeeeeeeeeeeeeeee .
Pengacara macam biasa lahh kan kak engku dengan shira . Eyh , zizan pun ada ? Oke . Aku suka lagi sekali . Aku memang minat sangat lahh dengan zizan neh . Dan zizan menang jugak kan . Congrats zizan . Sayang awak . HEHHE
Suka gila lahh shaheizy sam yang menag . Nasib bukan dot dot dot tuh yang menang . HAHA . Maaf lahh taknak tulis nama cik artis tuh pun . Wekzz !
Bagi aku memang patut pun shaheizy sam neh menang . Yela , lakonan dia pun terbaek . Suka tengok filem dia . Dia bawak watak dia dengan cukup cantik sekali . Ehehh ! Memang dari dulu pun aku suka dengan shaheizy sam neh . 
Tak sabar nak tunggu 12 mei neh . Sebab apa ? Sebab filem KONGSI keluar dah masa tuh . Pelakon dia ? Of cos lahh encik shaheizy sam tersayang . HEHE .
Sebab tuh tak sabar nak tengok .
Conrats shaheizy sam sebab menang untuk ABPBH 2010 . (:
I lurvfffffffffffffffffeeeeeeeeeeeeee you . *bak shaheizy sam sebut tadi 

April 3, 2011

dari econsave ke sri chana

Haihh . Ramainya lahh manusia tadi . Malam malam pun . Biasa lahh awal bulan kan . Dan biasa lahh aku kan anak yang baek . Eicehh ! Haruslahh aku teman mak aku pergi econsave tuh haa . Beli barang dapur . Memang tuh jeh pun aku boleh buat kan sementara masih ada kat rumah neh . Tolong tolak troli , tolong amek barang yang mak aku nak , tolong amek kudap kudapan aku sekali . Eyh ! HAHA . Sekali tengok troli bukan barang mak aku yang penuh tapi lebuh kepada segala macam kudap kudapan yang aku amek secara sengajanya di situ . Hee . Gaya kat rumah tuh macam ada sepuluh orang nak makan padahal ada tiga orang jela pun . Mak , abah , aku .
Siyes lahh pening kepala aku tadi , sesak gila . Ramai betul orang kat econsave tuh . Selalu kalau aku pergi pun bukan lahh tader orang tapi boleh lahh kalau aku nak buat tarian zapin barang dua tiga round . Memang tempat luas punya . Nak maen kejar kejar ke polis sentri kat situ pun boleh . Laju laju aku cakap kat mak aku suruh amek barang dengan kadar segera . Cehwahh ! Yela , aku dah lahh dengan tak cukup tidurnya , pening lagi neh . Kang aku pengsan kat situ . Mau faymes orang dok kerumun merumun segala kan . HEHE
Lepas tuh kan , abah aku ajak gi makan . Ingat nak pergi secret recipe tapi awal awal aku dah cakap tak payah . Sebab aku teringin nak makan kat sri chana . Hehh ! Kat situ pun gila ramai manusia lahh . Bising pun  tak terkata dah gaya kat pasar borong dah weh . Ada lahh dekat setengah jam aku tunggu makanan tuh . Sebenarnya aku tader lahh lapar sangat pun . Makan tadi pun tak habis . Membazir kan . Haihh . 
Jadi , kesimpulannya aku cuma nak cakap yang malam neh tersangat ramai manusia kat luar tuh sampai buat aku pening . HAHA . Oke oke , nak terus layan abpbh neh . (:

antara 143 dan 1437

Alhamdulillah . Finally . Lega . Eicecehh gaya macam baru lepas satu beban maha berat jeh . Padahal . HAHA
Lega sebab dah habis baca dua dua novel baru tuh . Yeayy ! 
Antara 143 maksudnya i love you
-pingu toha-
dan untuk awak teja aulia
-syud-

Dua dua daripada Jemari Seni . Dulu yela bukan maen galak aku baca novel daripada Alaf 21 jeh . Tapi sekarang macam macam publisher dah . Kaki novel lahh dan apa apa lagi lahh . Ada orang kata macam geli jeh kan nak baca novel novel cinta-jiwang-cheesy-tahap-dewa tuh tapi biasalahh manusia kan lain lain . Bukan semua yang kau suka , aku suka . Dan bukan semua yang aku suka , kau suka . Betul tak ?
Sumpah aku cakap masa mula mula aku baca . First page lagi neh aku dah rasa macam apa lahh macam bosan tak best jeh novel neh . Tapi bila dah baca lagi , lagi dan lagi . Siyes best . Sampai aku tak sabar nak tahu ending dia . Masa tuh kat kepala aku dah mula imagine segala cerita dia . Ala , macam lahh korang tak pernah kan . Yela , maksud aku kalau kau baca sesuatu cerita ada ke kau tuh stick kat satu perasaan jeh . Tader ke kat kepala , mata kau imagine rupa watak tuh ke , jalan cerita tuh semua . Gambaran imaginasi kau sendiri kan . EHEHH ! Tapi siyes lahh aku aku nak kata yang dua dua novel neh best . Cerita dia lain tapi ending dia sama . 
143
i love you
dan juga
1437
i love you forever .
Ala , benda 143 jadah haper neh dari aku kecik kecik lagi aku dah faham . Kalau aku yang skema neh pun faham apa lagi korang kan kan . Cehh ! Macam lahh aku neh nerd sangat kan . Hampehh ! HAHA
So , sape sape yang minat baca novel tuh yang belum baca novel dua dua neh . Laju laju pergi kedai buku . Pergi beli , baca , imagine kau nak rupa watak watak tuh macam mana . HEHE (:

kelas melukis dan mewarna , bersama plasticine

Siyes teringat balik masa zaman kanak kanak dulu . Suka jeh kalau dapat colour . Nak plax dengan kertas kosong sekali kan . Memang laju jeh nak conteng conteng . Lukis lukis memang dah ibarat pelukis handalan lahh . Padahal masa tuh yang aku baru pandai lukis pun rumah , orang lidi , matahari . bukit , awan . Rindunya zaman tuh .
Seronok jeh hari neh tengok budak berdua tuh maen lukis lukis . Ntah macam mana lahh farhan tuh boleh jumpa magic colour aku . Yup , aku memang suka melukis pun dulu . Tapi dah lama tinggal . Set mewarna tinggal jeh macam tuh tader sape nak guna . Dengan water colour , krayon yang besar tuh , krayon kecik lagi dengan pencil colour lagi . Niat nak bagi sepupu sepapat yang pandai lukis neh tapi rasa macam sayang plax . Haihh ! 
Disebabkan farhan dah jumpa magic colour aku , aku bagi lahh sekali dengan krayon . Seronok tengok dorang lukis lukis . Kelakar .

Aku sendiri pun tak faham apa yang dorang lukis . HAHA . Paling tak boleh blaa bila farhan conteng pokok kelapa yang aku lukis sebab dia jeles tak dapat lukis macam aku . (:
Lepas dah lukis lukis kan tetiba aku rasa nak main plasticine . Berkurun gak ahh tak main plasticine neh . Laju laju aku start motor gi kedai . Hehh !


Hebat kan hasil kerja tangan budak berdua neh ? HAHA . Siap ada donut dengan karipap lagi taw . Nak maen jual jual kueh katanya . (:
Sweet !

April 2, 2011

satu campur satu !

Haihh ! Mata dah ngantok tapi jari gigih jugak nak menaip . Ehee . Aku memang tersangat suka kalau anak buah aku yang dua orang neh datang . Yela , dah lahh cute . Erm , dan aku boleh kacau dorang sampai dorang nangis . Eyh ?! Tader lahh aku kan baek mana reti kacau budak budak neh . Paling habis pun aku main main dengan dorang . Sampai sampai jeh rumah aku malam tadi . Wahh ! Kemaen si adik . Hyper betul dia hari neh . Dari keluar kereta sampai lahh abah dia dah balik sampai lahh dah siap makan sampai lahh dah siap guling guling dengan aku ada jeh benda dia nak cakap . Mulut tak diam . Cute giler . AHAA . 
Tak caya ? Tengok bawah neh .

Ala . Aku dah pernah jeh cerita pasal dorang neh kat sini dan kat sini jugak . Siyes dorang berdua neh memang sangat comel . Yang adik neh ada jeh benda dia nak buat taw . Bila aku nak snap gambar dorang tak cukup satu . Kemaen laju abang plax kata . Ala lagi sepuluh lagi sepuluh . HAHA . Macam macam gaya dorang buat taw . (:

See . Comel kan . Depan camera bukan maen lagi . Pose gaya tuh lahh gaya neh lahh . Konon konon gaduh lahh . Ada banyak lagi taw . Tapi tak kan lahh semua nak tunjuk plax . Aku tahu bukan semua orang nak sangat pun tengok gambar gambar kat blog aku neh . Gambar ntah pape lahh kan . Taper lahh . Blog aku kan . Aku memang suka nak tepek gambar neh . HAHA . Macam poyo plax buat ayat macam tuh . (:

Ish . Memang lahh budak berdua neh . Ada jeh benda nak buat aku senyum sorang sorang . Bila tengok balik gambar dorang satu satu memang confirm boleh sengih jeh . Nak marah pun tak jadi marah kalau tengok aksi dorang . Farhan , farihin . Kak leeya sayang korang . (:

maharaja lawak

Ohh . Memang lahh nak cakap maharaja lawak tuh best . Yela tengok jela yang masuk maharaja lawak tuh . Yang memang dah ada platform tersendiri . Yang memang lawak dah dikenali . Yang memang dah kenal kat Malaysia neh . Harus lahh aku gelak sakan tadi . Tapi ada jugak yang aku tak berupaya nak gelak langsung . Masa show sape ? Eyh . Tuh mana boleh bagi tahu . Adalahh beberapa tuh . HEHE . Ala , aku rasa naty lawak dorang makin oke lahh tuh . Baru minggu pertama kan .
Tapi memang nak bagi thumbs up kat Nabil dan Jozan . Even lawak jozan ala ala jeh tadi . Taper ahh aku gelak lahh jugak kan . Tapi tapi kan nape kumpulan cham tader eyy ? Ke ada pape berita yang aku tataw ? Hmm . Aku taw ada maharaja lawak neh pun dah last minute . Tuh pun mak aku yang cakap . Kalau tak memang haramm ahh aku nak taw kan . Hehh ! 
Ac mizal ? Oke lahh jadi pengacara . Gaya dia memang macam tuh kan . Tapi kan bagi aku patutnya tak payah sangat lahh nak berlawak yang double meaning neh . Banyak lagi benda laen yang boleh jadi bahan lawak kan . Hehh . Tak sabar nak tunggu minggu depan . (:

April 1, 2011

hotdog itu HOT atau DOG ??

Aku tahu setiap manusia itu punya perspektif yang berbeza . Setiap manusia itu pemikirannya berlainan . Kalau ada pun yang sama mungkin dalam 1:10 . Maaf jika salah . Aku bukan seorang pengkaji . Itu cuma ramalan aku sahaja . Jadi , bila aku utarakan benda ini mungkin akan buat ramai yang berfikir lain lain . Ya , manusia itu lain lain setiap satunya bukan .
Hmm .
Bila buat pertama kalinya aku dengar dan lihat iklan 'itu' . Aku terfikir benda yang satu ini . Memang menjadi persoalan aku .
Yela , bezanya antara 

hotdog

Macam yang ramai dah tahu hotdog=sausage . Sama ada isi daging lembu mahupun daging ayam . Yang kau boleh beli dekat pasar malam secucuk limapuluh sen .

dan kalau yang ini pula 

xxxtra long coney DOG

Tapi kalau aku nak translate yang atas neh macam mana ? Apa kau rasa ? Aku rasa korang sendiri pun faham kalau tak faham terus jeh pergi google translation . Sekali direct translation dia bagi . *senyum sinis

Jadi . Satu istilah tuh pun maknanya boleh berbeza .

Kalau aku bagi yang ini ?

Bagaimana ? Kau akan kata apa ? *senyum lagi