TUKANG MENGARUT KATA

My photo
sungai buloh, selangor, Malaysia
kau berkata, kau bercerita seolah-olah kau yang berada dalam tapak kasut si tukang merasa. kalau makan sayur peria, kau yang rasa pahit. kalau makan gula gula, kau yang rasa manis. semuanya berkisar tentang konsep kehidupan.

October 22, 2011

Woww ! Fashionista , stylish sungguh you ni .

Hebat . Sekarang ini bukan macam dulu lagi . Sekarang ini ramai yang kata dunia dah maju . Macam dalam iklan televisyen yang pernah keluar dahulu . Zaman dah berubah dunia dah maju . Masa tu kalau boleh semua benda setiap manusia akan sebut ayat tu kan . Sampai aku sendiri rasa nak muntah dengar . Tapi takpe lah , manusia kan suka benda benda sebegitu . Ya , aku tahu aku jugak tergolong dalam golongan yang sama . Itu aku tak nafikan . Hmm .


Apa yang aku nak cakap ni lebih kepada benda yang berlaku sekarang . Oh , maksud aku pada perempuan ya . Wahh ! Aku bukan nak cakap isu yang bisa bikin orang berdebat sana sini cumanya aku ingin bersuara apa yang terlihat mataku . Itu sahaja . Sejak berada di alam yang luar kebiasaan aku , macam ragam yang dapat aku lihat . Aku suka memerhati sebab aku rasa aku lebih kenal kehidupan dengan sebegitu . Haha . Hari hari bila kaki melangkah ke kelas . Pehh . Woww ! Itu eksperesi pertama . Fashionista sungguh kau ni . Boleh lah apply jadi model sambilan . Untung dapat income lebih . Hahaha . Yelah , zaman sekarang semua nya baru . Hari hari ada je fashion baru . Usah cakap baju . Tudung berbelit bagai sampai aku tengok pun naik pening tahu . Sekarang bukan zaman tudung bawal lagi . Sekarang zaman pashmina , shawl cotton , satin bagai . Dulu pakai tudung pin kat hujung bahu je kiri kanan . Sekarang depan belakang kiri kanan atas semua segala lah bercucuk peniti . Hebat . Dulu stock pakai serkup hitam putih yang opah tok wan selalu pakai . Tapi sekarang inner syria sahaja . Colour taknak warni warna lagi lah dia nak pakai . Buat gaya senget sebelah , double sana sini . Wahh . Stylish ! Hahaha


Itu baru hijab . Belum outfit lagi . Wahh ! Dulu pakai tshirt seluar jeans je . Tapi sekarang tak main lah tshirt kan . Sekarang zaman dress , zaman skirt , zaman maxi . Peh . Baru stylish . Baru fashionista . Aha . Bila berskirt labuh , harus berkemeja tuck in . Belt itu wajib . Belum masuk bab jacket lagi . Jacket kena style , ada butang besar besar , ada ribbon bagai . Baru zaman dah berubah , dunia dah maju kan ? (:
Sekarang semua stock nak pakai kemeja je . Ohh , kemeja labuh , padan dengan legging pulak . Cun . Ahaa . Kasut pulak kalau boleh semua nak flat je . Baru style kan ? Belum lagi masuk make up . Eyeliner kalau boleh semua nak panjang panjang tarik sampai hujung muka . Wahh ! Kenapa tak buat kerawang kerawang awan larat bagai . Baru lagi style bukan ?

Biasalah . Apa orang kata . Fashion hana tajima ? Fashion diana rikasari ? Hehh . Hebat . Warna warni . Dari kepala sampai kaki semua nak ada . Kalau tak , tak sah . Cantik bukan ? Hee . Ya , aku jugak kadang kadang jadi macam tu . Ehh , hana tajima wannabe ke ? Pakai tudung lilit lilit bagai . Orang kata loose shawl gitu . Messy-looked .


Haa . Ni contoh dia . Aku pun dah jadi macam mereka mereka yang dikatakan fashionista lah sangat tu . Ahaa . Nak pakai shawl mesti loose je kan . Pehh . Yela , konon nak up-to-date lah kan . Hahaha . Tapi kadang kadang aku rasa macam lawak je bila pakai macam ni . Maka , sekarang ini aku lebih banyak pakai shawl yang macam biasa sahaja . Macam ni .




Sebab yang simple itu lagi cantik sebenarnya . Hmm . Bukan tak cantik kau berlilit bagai tu semua tapi ntah lah . Aku pun tak boleh nak cakap apa sebab kadang kadang pun aku pakai macam tu jugak . Hehe . terserah lah masing masing asalkan pandai membawa diri . Okay , selamat malam . aku mahu tidur . Babai

October 21, 2011

Kemahiran Insaniah

Ahh . Pedulikan sahaja bila ada yang nak kata cerita aku ini dah basi . Okayy , aku tahu benda ni dah lama . Dah dua minggu lepas pun . Tapi seperti biasa blog aku kan , jadi terserah lah aku nak cerita apa pun . Hahaha . Ye , aku memang suka buat statement bajet hot pun . Kau tak suka ke ? Takpe , aku tak kisah .

Ohh . Proceed . Masa 8 dan 9 October lepas aku ada program kemahiran insaniah . Pehh , Bapak best lah . Okay , best ke ? Harus lah . Aku dapat membina jati diri yang kukuh gitu . Ala ala membina kepimpinan dan keyakinan diri pun ada jugak . Jadi , aku memang suka aktiviti yang dapat menonjolkan diri aku sebab dari situ dapat membina keyakinan aku . Takde lah aku malu nak cakap in front of other people . Dan aku memang suka untuk bercakap di depan . Tapi bukan bermaksud aku suka mencari publisiti murahan cumanya aku rasa itu caranya untuk membantu aku berkomunikasi dengan lebih baik . Jadi , bila aku dah masuk alam kerjaya nanti . Takde lah aku rasa nervous gila babas bila nak jumpa klien . Betul tak ?

Haihh . Berapi pulak aku rasa tiba tiba tak boleh nak upload gambar lah pulak . Baru aku semangat nak share gambar group aku yang vogue tu . Cehh . Tak payah nak berlagak vogue sangat lah kan . Tapi aku rasa aku memang vogue . Ye , aku tahu itu memang statement mintak kaki . Tapi biasa lah aku memang suka perasan sebab bila aku perasan aku rasa confident . Wahaa . Boleh terima pakai ke teori aku ni ?
Masa kemahiran insaniah ni memang macam macam lah dapat belajar . 2 hari pulak . Memang best lah kan . Dan itu lah weekend pertama yang aku tak balik rumah . Kalau tak , memanjang aku balik rumah kan . Masa hari pertama memang dengar ceramah jelah . Dari Cherdik Consultancy . Okay , not bad lah kot ceramah dia . Boleh lah buat aku gelak sikit campur rasa nak tidur yang banyak . Hahaha . The second day baru lah slot dengan group , bagus jugak sebab campur je budak budak course lain . Boleh kenal ramai kawan kan . Group aku duabelas manusia je . Okay lah tu daripada takde langsung kan . Hahaha . Fasilitator aku pun okay lah . Fun jugak . Dia takde pun nak ikut sangat modul yang dah penganjur program bagi . Dia kata gila bosan kot . Dia banyak ajak kitorang main yela . Tapi , overall sangat fun lah bagi aku . Kena design something yang berguna untuk pelajar u lah , main kotak beracun memang terbaik . Hahaha . Sekali kena task berlakon jadi isteri yang anak anak dia teraniaya kan . Wah ! Aku memang suka berlakon . Bajet retisss lewwteww ! Wahaha . Dan aku suka masa aktiviti buat iklan radio . Hehh ! Aku jadi dj taw . Harus ke aku nak bagitahu in detail ni ? Takpe , biarkan sahaja aku dengan duniaku . Hehh .

Haa . Dan satu benda yang aku suka masa program kemahiran insaniah ni , semua orang dapat makan free . Haha . Memang lah aku suka sebaba aku dapat jimat duit . Nak makan boleh tambah pulak . Kot kau memang kaki mentekedarah boleh lah kau buat muka tak tahu malu ambil 3 4 bekas sekali . Takde hal . Kau nak tapau bawak balik bilik pun boleh . Haha . Kemahiran insaniah ni aku kena ikut sampai semester 5 nanti . Wajib . Bagus lah ada program macam ni . Membentuk keyakinan diri yang tinggi sekaligus melatih daya komunikasi serta berfikir yang bagus . Aku suka . (:

p/s : aku nak tidur lah nak rehat rehat kan minda sebab petang nanti aku terpaksa mengadap muka abang abang dan kakak kakak komander kesatria YANG AMAT AKU CINTAI itu . grr ! X(


Tiada tajuk .

Serius lah weh aku rasa aku dah tak reti nak menaip bila dah lama tak blogging . Aku dah tak reti kot nak cerita pung pang sana sini kat blog lagi . Haihh ! Ni semua gara gara dah lama aku tak update . Kalau tak dulu pantang ada masa mesti nak update sana sini . Upload sana sini . Tapi sekarang macam haramm je . Bila buat entri pun serius ayat rasa skema gila . Macam budak darjah satu baru belajar buat ayat . Gua rasa skema siott ! Serius . Wahaha .

Eyh , aku tengah boring sebenarnya ni . Cantik plax esok aku takde kelas . Lecturer BEL aku yang cantik tu masuk hospital . Serius weh dia sangat cantik tahu tapi dia dah married . Jadi aku terpaksa batalkan niat aku nak ngorat dia . Wakaka . Jadah apa aku nak ngorat perempuan kan . Kau fikir aku lesbian ? Ohh . Ohh . Tidak lah , kang hencek boipren aku tu nak campak mana ? Bawah tanah ? Mau dia merajok sebulan dengan aku kang . Payah . Okayy , fullstop . Macam orang nak sangat tahu pasal hencek boipren kau doe . Orang geli menyampah tahu . Okayy . aku diammahh . =.=

Ohh . Esok aku ada mekdi time . Hamboi . Mentang mentang lah u aku dekat sangat dengan mekdi , memang rajin bebenar lah kan pergi makan mekdi . Tapi bukan hari hari lah . Campur hari tu tambah esok baru nak masuk dua kali je taw . Yela , dah alang alang esok aku kena gi fakulti walaupun aku takde kelas kan . Tengok , rajin tak aku ? Pelajar yang berdedikasi kan . Wahaa ! Okay , boleh lah pura pura macam kau tengah lempang aku sekarang . Hahaha .  Oh , aku kena pergi fakulti pun sebab nak jumpa senior . Aku join charity event sabtu ni . So , ada lah briefing sikit sikit mungkin . Tak pun banyak mungkin . Takpe . Aku rela mendengar . Nanti aku update pasal charity event tu okay . 
Hmm . Okayy lah lampu bilik aku pun dah off ni . Kang lama lama aku depan laptop ganggu roommate aku nak tidur plax . Haishh . yela , Light lappy memang taknak terang lagi lah kan . Hmm . Tapi aku bosan , waa . takpe lah . Babai , selamat malam .

October 15, 2011

awak , kita gembira sangat hari ni .

Assalamualaikum . Wahh , serius rasa gembira bahagia sangat hari ini . Oh . Nak tahu kenapa ? Sebab saya dapat keluar dengan girlfriend saya hari ini . Sumpah best sangat . Lama kot tak jumpa . Last jumpa dia pun masa raya lepas . Dah sebulan lebih kot . Gila rindu taw . Dekat dia lah saya selalu cerita macam macam . Ehehh . Tetiba plax masa bahagia macam ni aku jadi saya plax . Ewahh ! Rasa macam budak baek sangat je bila guna kata ganti nama diri saya kan . Hahaha

Mula mula ye ye janji nak keluar pukul 10 . Tapi nann hadoo . Pukul 11 baru keluar . Biasa lah aku kan suka bajet retisss . Harus lahh aku make up sikit sikit kan . Hahaha . Bajet lawa lewwteww . Hehh ! Janji aku ada . Kau ada ? Hehe . Terus lah aku tunggu bus dengan penuh kesabaran duduk kat bus stop pun ala ala perempuan melayu terakhir gitu . Sopan taw . ala , percaya jela you all . Tak rugi pun . Tik tok tik tok dapat lah bus . Terus lah pergi mekdi kepong dulu . Cik ekin girlfriend aku tu haa dah gian sangat nak makan mekdi . Yela , kita on jerr . Hehehe . Pung pang sana sini . Suap suap segala . Adalah dalam pukul satu lebih baru gerak nak pergi sungai buloh balik . Tapi tak balik rumah lagi . Ehemm ! Gian dah nak buat satu aktiviti ni . Apa lagi , karok lahh bhaii . Lama kot tak karok . Tapi 2 jam je tadi . Tak larat dah nak masuk 3 jam macam dulu . Suara dah lain kot . Lama sangat tak polish . Eicehh . Bajet macam suara aku sedap merdu sangat lah pulak kan . Hahaha . Happy sangat taw . Puas lah melalak sakan kat suria box tu tadi .

Then , jalan jalan . Cari kasut . Ahahhh ! Dah penat jalan jalan tu aku ajak ekin gi food court . again , makan lagi . Okayy . Sekarang aku memang gila kenyang kot . Yela dah lama tak makan banyak . Sejak dok PALAM ni , aku makan sekali sehari je kot . Tu yang sampai aku dah kurus sikit ni . Berat aku dah turun empat kilo kot . Wahhh ! Saya happy saya happy . Saya dah kurus . Yeayy ! Okayy lah tu . Baru sebulan dok hostel dah turun empat kilo . Cukup satu semester aku dok sana mau 24 kilo berat aku turun . Wahaha . Berangan lah pulax kan . Haruss ! Hahaha .

Borak macam macam dengan dia taw . Asyik gelak je . Paling tak boleh blaa bila kitorang terjumpa seorang uncle ni masa kat toilet . Ahahh . Sumpah lawak . Action uncle tu masa otw nak masuk toilet memang tak tahan ah kan . Gaya orang dah tak tahan sangat nak melepas je . Memang kelakar gila sampai dia nak jalan pun dah terbongkok senget senget dah . Hahaha . 


ekin . i love you and i love coolblog too ! (:

October 1, 2011

retro . a go go ! Yiehaaa .

Okayy kawan kawan . Minggu ni aku balik rumah lagi . Ohh , well . Rumah dekat kan . Harus lah aku balik every week kan . daripada aku dok kat hostel tu baek aku b alik rumah dapat jugak makan masakan mak aku . Terbaik . Haa , tu aku dah dengar bunyi kuali . Yeayy . Mak i dah start masak . ye , aku tahu aku tak tolong dia pun . Teehee . Takpe lah . Jap lagi aku tolong . sebvenarnya aku tengah boring ni . Assignment berlambak weh . Penat tahu tak . Ni lah subjek integrated software application ni haa yang memang betul betul buat aku angin satu badan . Keyboarding tak habes habes . Ingat jari aku ni robot ? Dah tu nak kena type ikut cara dia plax . Nak kena letak jari jemari mulus aku ni kat home row keys segala . Haihh ! Sumpah lah rasa jari aku macam nbak tertanggal keras kejong je doe . Nak type guna system home row keys tu memang aku rasa lembab gila . Better aku type macam biasa je . Lagi laju taw . Ni dah lah jari rapat rapat . Memang sure cramp lah weh . Waaa ! Bengang lah !

Petang semalam first meeting kesatria negara . Memang haram satu haper pun lah aku tataw kan nak kawad macam mana . Okayy , betul . Masa zaman aku sekolah dulu , memang tak lah nak nampak muka aku kawad kat tengah tengah padang ke haper . Takde maknanya . Ntah kaki mana aku hentak pun aku tataw . Aku maen tibai je . Dulik haper aku . Dah memang terang terang aku tak suka kawad . Aku jujur okayy . Tapi aku terpaksa gak lah ikut kan . Credit hours tu bhai . Kena  buat betul betul . Kang dah sampai masa test aku failed plax . Naya ! Gua tamau repeat babe . Nightmare ! 

Haa , ni pasal junior's night plax . Dah nak tema retro bagai plax lah kan . Aku pun tataw dah nak pakai apa ni . Macam macam sangat dalam kepala otak aku keluar idea . Kejap nak pakai camni camni lah . camtu camtu lah . Takpe . Tunggu jela malam rabu nanti aku pakai macam mana . Ada retro retro sikit jadi ahh . Kot mana taw aku nak pakai rambut afro ke kan . Wahaa ! Aku tengah tunggu intan ni . Aku nak gi times square jap . nak shopping . Haa , baru junior's night dah nak shopping bagai kan . Eyh takpe lah , duit aku gak yang habes tak pakai duit kau pun . Hahaha . 

p/s : aku pening lah . rasa nak muntah pun ada , ada sesape nak bagi panadol tak ? Ahaha