TUKANG MENGARUT KATA

My photo
sungai buloh, selangor, Malaysia
kau berkata, kau bercerita seolah-olah kau yang berada dalam tapak kasut si tukang merasa. kalau makan sayur peria, kau yang rasa pahit. kalau makan gula gula, kau yang rasa manis. semuanya berkisar tentang konsep kehidupan.

September 21, 2013

kata kata cantik. janji kini tinggal sepi.

dulu masa berjanji
macam macam yang di kata
macam macam yang di sua.

kata itu, kata ini.
mulut manis seindah bicara,
ayat indah secantik suasana.

tapi,
makin hari, makin lama
semua tinggal kenangan lama.
janji di lafaz tinggal sahaja
janji di buat entah ke mana.

yang tinggal kini,
hati derita sunyi sepi
yang tinggal kini,
kenangan lama bicara di janji.

mungkin nanti suatu hari,
engkau sedar kata kata sendiri.
engkau sedar hati yang disakiti.

p/s: bukan mudah nak jaga hati, bukan mudah nak kotakan janji. berfikir sebelum kata. itu yang pasti.

August 22, 2013

Old time


Tak semua yang kita nak tu boleh dapat dengan mudahnya kan. We do have plan. Tapi selalu je tersasar dari apa yang kita rancang. Nak taknak kena terima jela kan.
Dah nama pun hidup. Baru lah dapat pengalaman. Dapat pengajaran. 



August 21, 2013

Morning Talk

It has been awhile since my last update. Kesian blog ni. Selalu je pun kena tinggal. Masa zaman sakan blogging dulu. Pantang. Sehari tak update blog tak sah. Habis semua benda nak share. Habis semua gambar nak upload. Tapi bila dah besar ni lah pun, semua tu jadi kenangan. 

Now, it's already 3.16am. And i still can't go to sleep. Entah kenapa. Banyak sangat benda yang nak fikir. Kalah pemimpin dunia gamaknya. I do miss my old life. My childhood time, where i can just play around without fikir sekuman masalah pun. Without being stress with all stuff. Tapi sekarang, it's all different. Semua benda nak fikir. Semua benda nak kena kisah.

Aku pun makin besar, Umur nak masuk dua puluh tiga dah pun. Sekejap je masa berlalu. Macam baru semalam main kat playground Kg Istana lepas habis sekolah agama. Macam baru semalam jalan jalan dekat Tasik Y. Macam baru semalam kena pindah duduk Sungai Buloh. Macam baru semalam jadi budak sekolah menengah. Macam baru semalam dapat result SPM. Macam baru semalam dapat result sambung belajar  degree. Sekarang dah third year pun which is my final year lah kira. Super duper senior dah hoi. Nak habis belajar dah. Pejam celik pejam celik nak tiga tahun dah study kat UiTM Puncak Alam tu. 

Macam macam suka duka dah aku lalui. Dari kena bahan sampai lah aku yang membahan. Semua tu matangkan aku. Dari jumpa kawan sampai lah hilang kawan. Semua tu sedarkan aku. Hidup bukan selalu indah kan. Hidup bukan selalu nampak pelangi warna warni. Ada je hari yang gelap mendung. Ada je hari yang hujan berdentum.

Tak kisah lah semua tu. Yang penting aku belajar. Belajar dari pengalaman. Nak jadi seseorang tu bukannya mudah. Dan bukannya jugak susah. Kena paksa. Paksa untuk terima apa yang jadi. Belajar untuk redha apa yang di lalui. Insha Allah. One day, everything will go exactly like what we want. Cuma kena belajar bersabar lah. Baru nikmat kan.

June 2, 2013

Biar satu dunia tahu

Dunia sekarang,
Semua yang ada hendak di cerita.
Semua yang jadi hendak di perkata.
Semua yang berlaku heboh di kata.

Dari tak tahu apa apa,
satu dunia dah boleh baca.
Dari tak tahu apa apa,
satu dunia dah tahu kenapa.

Manusia.
Biasalah.
Leka dengan teknologi yang ada.
Leka dengan laman sosial yang kaya.
Leka dengan kemudahan tercipta.

Salah sikit mengata di situ.
Salah sikit mengata di sana.
Jadi hal sikit menulis di ruang yang ada.
Jadi hal sikit menaip di tempat yang suka.

p/s: beringat ingat. yang menulis ni pun mungkin 2x5 sahaja.

May 25, 2013

Konsert Amal Sentuhan Hati

Assalammualaikum.

Mohon, manusia, penduduk bumi di luar sana. Aku mohon jika ada kesempatan hulurkan tangan, ringankan beban. 
Aku dan kawan kawan yang lain sebagai pelajar jurusan pengurusan majlis di UiTM Puncak Alam bakal mengadakan konsert amal. Segala hasil kutipan tiket akan kami salurkan ke rumah kebajikan yang kami wakili. Rumah Anak Yatim Darul Aitam, Kuala Selangor, Selangor.

Mari berhibur sambil beramal. :)
Event: Touch Heart Concert
Venue: DK500, UiTM Puncak Alam
Date/Time: 7 June 2013 , 8.30pm-11.00pm
Performer: Fitri Haris(ex-UNIC), PriAkustik(IM Najdi, Zufar, Fuad), Far East
Tiket Price:
  • Student: Normal seat ( RM 7), Hot seat ( RM 10)
  • Non-student: Normal seat ( RM 15), Hot seat ( RM 20)




 Dan Alhamdulillah, berita mengenai konsert amal kami ini telah tersiar di ruangan akhbar Utusan Malaysia, 24 Mei 2013. Aku amat berbesar hati sekiranya penduduk Malaysia menyedari berita ini dan bersama sama menghulurkan bantuan. 

Kami pelajar pengurusan majlis yang berada dalam semester empat atau dikenali sebagai Mix and Match Productions. Boleh contact kami melalui facebook di link ini. https://www.facebook.com/pages/Mix-and-Match-Productions/175144185947683?fref=ts

Terima kasih.


Harapan

Sering kali kita berharap
Kita punya segalanya.
Sering kali kita berharap
Kita miliki semuanya.

Bukan mudah nak kekal dengan apa adanya,
Bukan mudah nak jaga dengan apa yang ada.

Kita manusia.
Mudah leka,
Mudah lupa.
Yang mana di kata janji,
Yang mana di kata pasti.
Yang mana di kata mesti.

Akhir.
Di lupa, di biar tiada kata.
Di tinggal, sepi tanpa kata.

Usah berjanji kalau tak mahu laksana.
Usah berjanji kalau tak reti di kota.
Usah memberi harap kalau tak pasti akhirnya.
Usah memberi harap kalau rupanya bermain sahaja.

p/s: mohon sedar, buka mata, buka jiwa. rasa apa yang benar, apa yang palsu.

April 25, 2013

Akan tiba.

Bukan tak mahu,
tapi ada sebabnya.
Bukan saja tak tahu,
tapi ada jawapannya.

Dan.
Biarlah aku terus dengan jalan ini.
Jalan yang aku pilih.
Jalan yang aku selesa,
untuk terus bawa diri aku.

Bukan aku tak mahu seperti yang lain.
Bukan aku sengaja menjadi lain.
Cumanya,
aku juga perlu ruang.
Ruang yang buat aku rasa selesa,
ruang yang buat aku rasa aman.

Bukan aku tak mahu seperti yang lain.
Cumanya,
aku juga punya cerita sendiri,
cerita diri aku.
Yang tak mungkin dirasa oleh yang lain.
Yang tak mungkin dimengerti mereka yang lain.

Biar nampak hina,
asal aku tahu dimana aku berada.
Biar nampak papa,
asal aku tahu bumi mana yang aku pijak.

Aku menjadi aku,
yang mungkin sukar untuk difahami.
Yang mungkin sukar untuk ditembusi.

Dinding itu,
Suatu hari, mungkin.
Akan aku pecahi juga.
Bila tiba,
waktunya pasti.

April 21, 2013

Tinggi akal, tinggi kelaku.

Lama-lama aku jadi muak.
Muak dengan apa yang disebar,
Muak dengan apa yang ditunjuk.

Macam ni jela.
Apa yang aku nampak.
Apa yang aku boleh cakap.

Bila kau tak suka seseorang tu,
segala keburukan dia kau kata.
Kau bongkar.
Kau kata kau hebat, kau bagus.
Tapi kenapa nak buka aib orang?
Kan memang dah wujud.
Pepatah.
Dalam setandan pisang bukan semuanya yang busuk.

Yang busuk tu kita buang,
Mana yang boleh pakai tu kita ambil.
Buat pengat ke, buat cekodok ke, buat masak lemak ke.

Tapi.
Bila kau suka seseorang tu,
tinggi melangit kau sanjung.
Sampai tak nampak sisi lain.
Tak salah apa kau buat.
Tapi berpada-pada lah.

Ada otak, fikir.
Ada akal, guna.

Tak guna kalau belajar tinggi sampai tak cukup tangga,
tapi.
Tak boleh fikir yang mana bagus, yang mana bukan.
Konspirasi sana, konspirasi sini.
Semua ada.
Nak yang telus?
Susah. 
Tapi mana yang baik, ikut lah.

April 20, 2013

kata serupa lava

kalau dibantah nanti,
bising.
kalau dikata nanti,
bingit.

nak cakap tu biar ada ilmu.
nak cakap tu biar tahu usul.
nak cakap tu biar tahu punca.

bukan senang nak faham suasana.
bukan senang nak faham situasinya.

yang kita tahu,
benda tu dah siap ada.
benda tu dah tersedia semua.

apa lagi yang tinggal?
mana usaha?
mana rajinnya?
mana lakunya?

sampai bila.
sampai bila nak harap semuanya.
tak perlu kerja, tak perlu usaha.
duduk rumah diam saja.

apa yang ada dibiar saja.
tak fikir apa, tak fikir dari mana.
kalau betul hebat semuanya.
tampil diri, bangkit bersama. 

p/s: manusia ni macam macam ragam. pandai pandai lah bawak diri. 

March 30, 2013

serupa lalang terbang

serupa lalang!
kejap ke kiri.
kejap ke kanan.

liuk lentok.
gemah gemalai.
nak tarik apa?
ohh.
nak bagi kehidupan lain bersama mungkinnya.

serupa lalang!
yang disana di kata baik, maka baik lah.
yang disitu di kata buruk, maka buruk lah.
kalau.
yang disana di kata buruk, maka jadi buruk.
yang disitu di kata baik, maka jadi baik.

mudahnya.
pegangan melambai lambai.
kesana ke mari.
macam tiada halatuju.

nak cari apa?
pilihan kau.
nak cari apa?
nasib kau. 

p/s: keadaan bergantung kepada cara kau laksanakan.  #sigh

March 28, 2013

nada itu tak berlagu

nak menulis ni pun kena ada jiwa. 
bukan ikut sedap nak tulis apa.
kata apa.

tersalah kata, kau binasa.
tersalah bicara, musnah segalanya.

bukan mudah nak luah setiap apa yang di rasa.
bukan mudah nak lontar setiap apa yang bergelora.
payah.
teramat.
nanti kalau terlebih di kata over, di kata tak menjaga.

semua nak kena fikir. 
semua nak kena ada.
semuanya.

ahh.
bikin panas sahaja.
baik diam.
seribu bahasa.

p/s: malam yang sejuk tu dia duduk. fikir. renung ke hadapan.

March 18, 2013

rindu bertamu di halaman sendiri

Assalammualaikum.
Dear Mr Bloggie. 
Heyy yaa. Tersangat lah lama tak tulis blog weh. Dah dekat setahun rasanya. Serius rindu nak blogging. Rindu nak mengarut. Rindu nak blogwalking. Dulu semua blogger famous selalu je aku jelajah. Sekarang memang tak ingat dah. Makin besar, aktiviti makin padat. Busy je semedang. Sampai masa untuk diri sendiri pun takde. Hehh.

Alhamdulillah. Sekarang aku dah semester empat. Syukur, dapat jugak teruskan dalam bidang ni even aku takdak passion sangat dengan event management. Tapi tak kan nak kantoikan pulak kan. Saja-saja. Tak boleh macam tu. Sian mak abah aku. Penat hantar aku belajar tinggi-tinggi kan. 

Lama tak menulis, tak tau dah nak kata apa. Mental block. Haha. Takpe lah. Nanti dari semasa ke semasa i will try to make the post as interesting as i can. Hee. Ini kan dah kira online diary aku. So, memang basicly semua benda aku dok kata pasal daily life aku jela kan. Boleh baca balik bila tua nanti. In shaa Allah, kalau sempat merasa tua. 

Okay. Nak tidur. Badan tak sedap hari ni wehh. Berangin semacam. semua gara gara syok sangat mentak pucuk ubi masak lemak kat cafe tengah hari tadi. Kan dah sendiri merana, baru padan muka. Okay, baii. 

Selamat malam Mr Bloggie.